Startuje boj o rozpočet

14.04.2011
čtk

V Evropské unii se začíná schylovat k boji o rozpočet na příští rok. Evropská komise by podle týdeníku European Voice měla příští týden představit návrh rozpočtu, který bude počítat s navýšením výdajů proti letošnímu roku. Podle zdrojů listu by měla z taktických důvodů návrh podobně jako loni trochu „nadhodnotit“.

Loni na začátku vyjednávání, které následně provázely velmi ostré střety mezi europoslanci a Radou EU sdružující členské země, chtěla pro letošek navýšení o 5,9 procenta. Podobně by tomu mělo být zřejmě i pro příští rok.

Minulý rok to nakonec ale bylo po dlouhém boji a tlaku některých členských zemí na škrty sníženo na růst o 2,9 procenta proti výdajům v roce 2010. Eurokomisař Janusz Lewandowski, který má v komisi přípravu návrhu rozpočtu na starosti, se ale nechal slyšet, že podobné navýšení by pro příští rok bylo nedostatečné. Problém ale je, že vzhledem k četným úsporným opatřením, k nimž musí mnohé evropské země přistupovat, se z řady z nich ozývají hlasy po větším šetření.

Sedmiletá finanční perspektiva, která stanovuje rozpočtový rámec pro období 2007 až 2013 a kterou si už před lety unie schválila, však počítá pro konec tohoto období s většími výdaji. Kvůli tomu se dají čekat tlaky na škrty v některých jiných oblastech. A právě zde se k samotné výši prostředků připojuje i další problém – tedy to, jak by peníze měly být rozděleny.

Kdo bude šetřit?

Podle představitelů Komise se dá očekávat nárůst v celkových výdajích na kohezní a regionální politiku, tedy zejména na podporu chudších regionů, ale i na zemědělské programy. Zvýší se asi i fondy pro postupně budovaný evropský diplomatický sbor. Jinde se ale bude muset škrtat. Loni to bylo třeba na zahraniční pomoci EU, na oblasti životního prostředí, rybolovu či podpoře různých občanských iniciativ.

„Vyjednávání budou ještě složitější než loni,“ citoval list polskou europoslankyni Sidonii Jedrzejewskou. S europoslanci bude o rozpočtu eurokomisař hovořit ve středu, s unijními ministry financí zase v půlce května, tedy poté, co obě instituce přijdou s vlastními návrhy. Dají se očekávat složitá jednání, což naznačují i slova jednoho citovaného diplomata, podle něhož by cokoli přesahující nárůst o tři procenta pro některé země bylo jen velmi těžko přijatelné.

Evropský parlament trvá na navýšení

Například podle europoslankyně Francesky Balzaniové, která pracuje na zprávě parlamentu pro rozpočet pro rok 2012, by ale unijní rozpočet neměl být osekáván kvůli tomu, aby „zrcadlil“ úsporná opatření. Měl by být podle ní naopak použit jako nástroj k pomoci členským zemím, které se potýkají s ekonomickými problémy. Europoslanci kvůli tomu volají po větším balíku peněz na vzdělávání, výzkum a inovaci či politiky sociálního začleňování. Podle ní jedině navýšení o 5,9 a více procent může být „realistické“ k naplnění těchto priorit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek