Francie a Itálie se přou kvůli tuniským imigrantům

18.04.2011
čtk

Francie v neděli zablokovala na několik hodin své hranice pro železniční spoje z Itálie. Na hranicích tak uvízl vlak s tuniskými imigranty. V podvečer Paříž provoz opět obnovila. Itálie předtím proti francouzskému zákroku protestovala. Paříž tak vyhrotila spor uvnitř Evropské unie o běžence z arabských zemí zmítaných nepokoji, o které nikdo nestojí.

Paříž v obavě z mimořádného přílivu uprchlíků obnovila kontroly na hranicích, poprvé od zavedení schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Německo dalo najevo, že se k tomu chystá taky, napsala agentura AP.

Mluvčí italské státní železniční společnosti AP odpoledne sdělil, že francouzská policie nedovolila, aby vlak s tuniskými migranty a politickými aktivisty přejel z italské hraniční stanice Ventimiglia do Mentonu na druhou stranu hranic. Další spoje z italských nádraží s francouzskou destinací raději už pak ani nevyjely. V podvečer byl ale železniční provoz na hranicích obnoven.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra řekl agentuře ANSA, že rozhodnutí o nevpuštění italského vlaku na francouzské území bylo dočasným opatřením přijatým z bezpečnostních důvodů kvůli demonstraci ve francouzském příhraničním nádraží. Protesty asi 200 až 300 lidí, kromě samotných migrantů hlavně italských a francouzských aktivistů, kteří je doprovázeli, ovšem vypukla podle místních zdrojů právě kvůli blokádě.

EU: Neděje se nic nelegálního

Itálie poskytla povolení k dočasnému pobytu zhruba 26.000 Tunisanů, kteří uprchli z vlasti v minulých měsících. Mnozí z nich mají příbuzné a přátele ve Francii a podle italské vlády její povolení by měla Tunisanům umožnit volně cestovat bez víz v schengenském prostoru.

Podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho i Evropská komise uznala, že Itálie se řídí schengenskými pravidly.

Prezident EU Herman Van Rompuy v neděli vyzval členské země unie, aby migrační hrozbu nepřeháněly. Zároveň prohlásil, že ani Itálie, ale ani Francie zatím nepodnikly nic nelegálního. Hrozí prý ale porušení ducha schengenské smlouvy. Van Rompuy také vyzval k co nejrychlejšímu jednání o imigrační problematice na summitu EU v Bruselu 24. června, nebo i dříve.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini včera poslal Paříži ostrou protestní nótu poté, co byly zrušeny další vlakové spoje do Francie. Řím prý požaduje jasné vysvětlení opatření, která se jeví jako nelegitimní a v jasném rozporu s evropskými principy.

Rumunsko přijme 200 uprchlíků

Rumunský prezident Traian Basescu včera prohlásil, že jeho země je připravena přijmout 200 tuniských uprchlíků jako odpověď na italskou výzvu k solidaritě zemí EU ohledně převzetí alespoň částečného migračního břemene. Rumunsko, kam v předchozích letech hojně vracela migranty z převážně romské menšiny Francie, má podle Baseska kapacitu přijmout 430 žadatelů o azyl.

Francie chce ale volné cestování umožnit jen těm osobám, které doloží, že jsou finančně dostatečně soběstačné.

Nepokoje v severoafrických zemích z posledních měsíců vyvolaly novou mohutnou uprchlickou vlnu, která naplno udeřila na nejblíže položenou Itálii. To vyvolává tradičně starosti u bohatších zemí EU s velkou arabskou menšinou, kam mají uprchlíci následně tendenci se stěhovat. Kromě Francie a Německa jsou dalším cílem například země Beneluxu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek