Výsledek finských voleb ohrožuje záchranný fond eurozóny

18.04.2011
Euroskop

Budoucí finská vláda znamená posílení evropské nacionalistické pravice a další potenciální ohrožení záchranného fondu eurozóny. Vítězní konzervativci si budou vybírat koaličního partnera mezi anti-evropskou stranou populistických Pravých Finů a o něco méně euroskeptickými Sociálními demokraty. Obě strany se postavily proti stabilizaci evropských financí, která se bez účasti Finska neobejde.

Finský parlament má na rozdíl od jiných zemí právo hlasovat o podobě záchranného fondu. V něm se Finsko zavázalo ručit částkou 8 miliard eur (194 miliard korun). Jeho účast by však mohly zablokovat silné euroskeptické pozice. Musíme přestat rozdávat peníze cizím státům. Je nás jen 5,5 milionu, to si nemůžeme dovolit, komentovala situaci Tuula Kuusinenová ze strany Pravých Finů. Finská opozice přichází v době, kdy se po Řecku a Portugalsku objevují další kandidáti na finanční pomoc, například Španělsko a Itálie.

Podle analytiků je jisté, že bez ohledu na podobu budoucí koalice zasedne ve vládě euroskeptická strana. Zatímco Sociální demokraté se spíše chytili současné anti-evropské nálady, v případě Pravých Finů představuje euroskepse stavební kámen programu. Konzervativci si tak budou vybírat mezi středovou levicí, která chce podmínky a objem záchranného balíčku výrazně zpřísnit a ještě radikálnější nacionalistickou pravici, která jakoukoli finanční pomoc odmítá. Pokud záchranný fond eurozóny ztratí po slovenské rebelii další zemi, hrozí jeho zhroucení a další zhoršení dluhové krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek