Nová maďarská ústava chrání národ a Orbána

19.04.2011
čtk

Maďarský parlament včera přijal novou ústavu, která nahradí základní zákon z roku 1949. Nová konstituce se kvůli nacionalistickým prvkům stala terčem kritiky doma i v zahraničí. Zákon byl přijat pouze hlasy konzervativní formace Fidesz premiéra Viktora Orbána, která disponuje dvoutřetinovou parlamentní většinu. Ústava bude platit od příštího roku.

Konstituce se odvolává na Boha, svatoštěpánskou korunu, vlast a rodinu a její preambule začíná textem hymny Bože, žehnej Maďarovi. Opozice a nezávislí pozorovatelé označili tón národní hrdosti za sentimentálně nacionalistický. Ústava také změnila oficiální název země, když dosavadní Maďarskou republiku přejmenovala na Maďarsko.

Konec občanské iniciativy

Novelizace zákonů je v nové ústavě podmíněna dvoutřetinovou parlamentní většinou. Podle kritiků tak dokument komplikuje budoucí reformu daňového a důchodového systému. Konstituce nadto zakazuje konání referenda o ústavních změnách a nepočítá se závaznými petičními občanskými iniciativami. Doposud platilo, že po 50.000 získaných podpisech se jimi parlament musel zabývat. Rovněž je sporné omezení pravomocí ústavního soudu, který ztratí právo posuzovat daňovou a fiskální legislativu. Rozhodovat o ní bude moci jen tehdy, když státní dluh překročí 50 procent hrubého domácího produktu.

Ochrana rodiny i diaspory

Podle nového znění zákona nese stát odpovědnost za osud maďarské diaspory, která čítá asi pět milionů Maďarů především v Rumunsku a na Slovensku. Právě tam vyvolala maďarská ústava vlnu kritiky. Slovenská diplomacie varovala před snahou přiznat své půlmilionové maďarské menšině kolektivní práva, zatímco opozice vyjádřila obavy o územní celistvost státu.

Podle kritiků ústava porušuje základní lidské svobody a jejím hlavním cílem je udržet u moci premiéra Orbána. Za diskriminační a nedemokratickou ji označily organizace hájící lidská práva nebo práva homosexuálů. Zákon nepředpokládá homosexuální manželství a zmiňuje ochranu plodu od početí, což liberální oponenti kritizují jako proti-interrupční výklad textu.

Především Orbánova ústava

Ústavu odsoudili opoziční socialisté i liberálové. Hlasování se nezúčastnili a zákon označili za projekt vládní většiny, který neodráží postoj širší veřejnosti. Proti hlasoval i krajně pravicový Jobbik. Socialisté, kteří nový zákon označili za ústavní puč, včera na protest uspořádali paralelní zasedání parlamentu. Slíbili, že jakmile se dostanou k moci, použijí všechny demokratické nástroje, aby Orbánovu ústavu, jak jí přezdívá i většina tisku, změnili.

Premiér veškeré kritiky nového zákona odmítá. Dosavadní zákon podle něho není ústavou Maďarska, protože byl koncipován podle sovětského vzoru a neodpovídá 21. století. Nová konstituce byla schválena v době maďarského předsednictví Rady EU. Prezident Pál Schmitt ji podepíše 25. dubna, tedy v den výročí drtivého vítězství Orbánova Svazu mladých demokratů (Fidesz) ve volbách loňského roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek