Chorvatsko uzavřelo další dvě kapitoly

20.04.2011
čtk

Chorvatsko uzavřelo další dvě kapitoly jednání o přijetí do EU. Z celkových 35 jich už uzavřelo třicet. Maďarský ministr zahraničí János Martonyi, jehož země nyní v unii předsedá, řekl, že za „realizovatelný cíl“ považuje uzavření vstupních jednání do června.

Český člen Evropské komise Štefan Füle, který má na starosti problematiku rozšiřování unie, ale podle agentury AFP odmítl o datu uzavření jednání spekulovat.

Evropská unie vyzvala Chorvatsko k většímu úsilí, zvlášť pokud jde o potrestání válečných zločinů z 90. let. Stalo se to krátce po bouřlivé chorvatské reakci na to, že mezinárodní soud odsoudil kvůli údajným takovým zločinům dva bývalé chorvatské generály Anteho Gotovinu a Mladena Markače.

„Naprostá spolupráce zůstává zásadní (věcí),“ uvedla EU po schůzce představitelů svých členských zemí věnované chorvatské kandidatuře. Spolupráce je podle ní celkově dobrá, ale „je potřeba věnovat ještě větší pozornost otázce beztrestnosti, protože řada válečných zločinů musí být ještě v Chorvatsku předmětem vyšetřování a soudních procedur“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek