EK potvrdila: V ČR vyroste nejvýkonnější laser světa

21.04.2011
čtk

Evropská komise včera definitivně schválila projekt superlaseru ELI (Extreme Light Infrastructure), který má vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy. Oznámilo to ministerstvo školství s tím, že centrum za téměř sedm miliard korun začne fungovat od roku 2014. Nejvýkonnější laser světa bude sloužit při zkoumání buněk nebo terapii nádorů.

Projekt ELI je výsledkem intenzivní spolupráce 40 výzkumných institucí ze 13 zemí EU, uvedlo ministerstvo. Výkon laseru by měl být až stokrát vyšší, než u největších zařízení tohoto druhu. Součástí projektu jsou i dvě další vědecká centra s odlišným zaměřením, která by měla vyrůst v Maďarsku a Rumunsku. Laser využijí techniky pro lékařské zobrazování a diagnostiku, radioterapii a léčbu rakoviny, ale i nástroje pro vývoj a testování nových materiálů, či nové techniky pro nakládání s radioaktivním odpadem. ELI se bude rovněž zabývat některými problémy termojaderné fúze, popsalo ministerstvo přínos centra.

ČR sídlem obřích vědeckých projektů

V Bruselu čeká na schválení dalších pět obřích projektů, které mají vzniknout v ČR. Je mezi nimi Středoevropský technologický institut (CEITEC) za 6,5 miliardy korun, který bude zkoumat robotické systémy pro náročné operace, či Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) za zhruba pět miliard korun. Oba projekty mají sídlit v Brně. Na schválení čeká také Biotechnologické a biomedicíncké centrum Biocev, které by mělo vyrůst u Vestce u Prahy, či Udržitelná energetika Centra výzkumu ŘEŽ za 2,45 miliardy. Poslední velkým projektem je ostravské superpočítačové centrum IT4Innovations za 1,8 miliardy korun.

Velké projekty, jejichž hodnota přesahuje 50 milionů eur, jsou specifické tím, že je schvaluje nejen členský stát, ale i Evropská komise. To, že ELI dostal zelenou, považujeme za velký úspěch, ocenil schválení projektu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), jehož úřad čerpání evropských peněz zastřešuje. Ministerstvo školství má se získáváním dotací dlouhodobé problémy a hrozí, že peníze určené na vzdělávání budou kvůli pomalému čerpání převedeny do jiných oblastí.

NERV varuje před špičkovými centry

Podle velvyslankyně ČR při EU Mileny Vicenové je schválení všech pěti projektů na dobré cestě, přestože Češi musí složitě dokazovat, že státní financování projektů, nepředstavuje nepovolenou pomoc. Centra jsou kromě unijních prostředků financována i z českého státního rozpočtu a soukromých zdrojů. Orgánům EU jsme proto museli složitě prokazovat transparentnost vztahů všech zapojených subjektů. Komise požadovala ujištění, že projekty neohrozí hospodářskou soutěž, tedy že u nich nedojde k neoprávněnému poskytnutí veřejné podpory, dodala velvyslankyně.

Před novými centry špičkového výzkumu přitom nedávno varovala Národní ekonomická rada vlády (NERV). Centra prý budou do budoucna těžko udržitelná a finančně ohrozí stávající vědecké instituce. Hrozí obrovská neefektivnost, tlak na nesystémové řízení a předvídatelnost situace jednotlivých výzkumných organizací včetně vysokých škol, upozornili experti. Evropské finance jdou z programu Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož může ČR v období 2007-2013 čerpat přes dvě miliardy eur (48 miliard korun) na vědecké projekty .

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek