ECB řeší nástupnictví. Hledá lídra a moderátora v jednom


Igor Záruba, E15, 27. dubna 2011

S Trichetem odejde generace bojovníků proti inflaci

Evropská centrální banka (ECB), strážce cenové stability v prostoru společné evropské měny, stojí na rozcestí. Otázka nástupnictví jejího prezidenta, francouzského veterána Jeana-Clauda Tricheta, je po nezdaru úvah o šéfovi Bundesbank Axelu Weberovi stále otevřená. Mezitím se vyhrotila situace v Portugalsku, nahlas se diskutuje o restrukturalizaci řeckého dluhu.

Co je tedy vlastně zač ta ECB, která má udržet měnovou unii při životě? A čím to je, že Evropa drží ještě vůbec pohromadě? Částečné odpovědi nabízí pohled do zákulisí, jenž zveřejnil web specializovaného německého měsíčníku Manager Magazin.

Bratři sobě

Spolu s pozvánkou na pravidelné zasedání Evropské centrální banky, které se koná každý první a třetí čtvrtek v měsíci, dostávají členové Rady euroguvernérů ECB decentní pobídku: Pokud jste ve Frankfurtu den před jednáním, jste srdečně zváni na večeři. „Každý ví, že u tabule, kde se sejde Bratrstvo eura, se budou dít věci, konstatují zasvěcenci.

Protože na rozdíl od oficiální schůzky se scházejí členové Rady sami – bez poradců a eurokomisařů. Jen guvernéři cedulových bank. Jedí, pijí, hovoří. Průběh diriguje Trichet. „Papír s poznámkami má vedle příboru, líčí svědci.

Debata se točí kolem závažných témat: inflace stoupá, periferní země krachují. Hrozí dominový efekt, budou stačit záchranné deštníky? „Už teď je jasné, že výsledky jsou za očekáváním, ozývá se z německé vlády. Nervózní trhy zůstávají ve střehu.

The Euro sculpture is seen between flowers in front of the European Central Bank ECB building in Frankfurt, central Germany, Thursday, June 4, 2009. (AP Photo/Michael Probst) =@=

Kdo přijde po Trichetovi? Kvetoucí Euro před budovou Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. Ilustrační foto AP

Zlá doba

V žádné centrální bance nejsou neformální setkání tak důležitá jako v evropské, zdůrazňují analytici. Důvod je nasnadě – nikde jinde není mocenská rovnováha tak křehká, jako tady. A nikde jinde není natolik důležitá postava vůdce a moderátora. „Vakuum, které vznikne po Trichetově říjnovém odchodu, bude značné. Otázka, kdo ho vystřídá, je zcela zásadní, připomíná Manager Magazin.

Pikantní je, že ještě nikdy nebyla ECB tak zranitelná jako nyní v důsledku dluhové krize a v atmosféře politických tlaků.

Střídání stráží může mít navíc dopad na důvěryhodnost ústavu. S Trichetem odejde respektovaná generace bojovníků proti inflaci. Po něm přijde větší či menší „neznámá. Každý kandidát má přitom slabiny, které nejsou zrovna malicherné.

Sever a jih

Nejvážnější uchazeč, Ital Mario Draghi, kope za co nejtvrdší euro. Proti němu mluví narušení severo-jižní osy. „Jelikož je viceprezidentem Portugalec Vitor Constancio, měl by prezident přijít ze severu, upozorňují experti. Krom toho se pochybuje o Draghiových řídících schopnostech. Neformálním večeřím se vyhýbá.

Jisté vyhlídky se tak připisují Finovi Erkki Liikanenovi a Lucemburčanovi Yvesi Merschi. Minusem je, že po jejich nástupu a Trichetově adieu by ve Výkonné radě ECB neseděl ani jeden Francouz.

Skeptici se proto netají názorem, že vše může dopadnout úplně jinak. „Lídři EU mohou na červnovém summitu vybrat zcela nevyhovujícího člověka. Pokud evropská politika předvádí, co předvádí, musíme počítat se vším, říká nejmenovaný vlivný bankéř.

***

kandidáti na šéfa ECB

Mario Draghi (63) guvernér italské centrální banky Banca d’Italia Kvalifikace: Formálně kandidát s nejlepší kvalifikací. Má za sebou dráhu profesora ekonomie, státního tajemníka přes finance, investičního bankéře, centrálního bankéře, globálního finančního dozorce. Vlastnosti: Chladný analytik s uhlazeným vystupováním, nemluví nesmysly. Lidské minus: V Radě ECB je považován za poněkud odtažitého a málo zapadajícího do kolektivu. Předsudky: S Italem na špici euro vyměkne. Bývalý bankéř v Goldman Sachs nesmí kočírovat naši měnu. Vnitřní poměry: Je protihráčem premiéra Silvia Berlusconiho, který by ho rád odsunul do Frankfurtu. Europoměry: Italský boss by narušil takzvanou severo-jižní proporci, protože viceprezidentem ECB je Portugalec Vitor Constâncio. V případě Draghiho jmenování nahradí Itala Lorenza Bini Smaghiho ve Výkonném výboru ECB zástupce Francie.

Yves Mersch (61) šéf lucemburské centrální banky Kvalifikace: Má s eurem největší zkušenosti, v radě ECB sedí od roku 1998. Vlastnosti: Silná osobnost, jedna z ústředních postav v Radě. Lidské minus: Není ekonom, nýbrž právník. Předsudky: Už nikdy žádného Lucemburčana na významný post v EU. Představitele tak malé země nebudou brát ve světě vážně. Vnitřní poměry:. Má podporu premiéra Jeana-Clauda Junckera. Europoměry: Při jeho zvolení by z Výkonného výboru vypadli Francouzi.

Erkki Liikanen (60) guvernér Bank of Finland Kvalifikace: Pokud jde o euro, má největší záběr: nebyl ministrem financí, deset let eurokomisařem, téměř sedm let vede centrální banku. Vlastnosti: Tichý, na podstatu věci zaměřený „pracant. V radě ECB má pověst hledače kompromisu. Lidské minus: Na jeho pragmatismus se dívají s nedůvěrou měnoví jestřábi. Předsudky: Finsko nereprezentuje srdce Evropy. Pochází z příliš malé země. Vnitřní poměry: Není jasné, zda mu bude krýt záda finská vláda. Europoměry: Také při jeho zvolení by ve Výkonném výboru ostrouhali Francouzi.

Autor: Igor Záruba

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality