EU prý prolomí jednání o liberalizaci obchodu

29.04.2011
čtk

Evropská unie vytvořila plán, který má zachránit stagnující jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Kompromisní návrh se týká hlavního problematického bodu, cel v průmyslu. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na kopii plánu, kterou se jí podařilo získat.

Cílem plánu je najít střední cestu mezi Spojenými státy a hlavními rozvíjejícími se ekonomikami, v čele s Čínou. Plán se podle agentury zaměřuje na cla v chemickém, strojírenském a elektronickém průmyslu a každý sektor má mít vlastní přístup k politice tvorby cel.

Současné katarské kolo jednání o liberalizace volného obchodu bylo zahájeno v katarské metropoli Dauhá v listopadu 2001 a mělo být už dávno uzavřeno. Jeho cílem je prohloubit liberalizaci světového obchodu a zpřístupnit světový trh dalším rozvojovým zemím. Jednání však byla několikrát přerušena kvůli sporům mezi vyspělým světem a rozvojovými zeměmi. Šéf WTO Pascal Lamy tento měsíc varoval, že jednání hrozí krach.

USA chtějí ústupky Číny

Podle současných návrhů v případě průmyslových cel by rozvinuté země, jako Spojené státy, neměly mít na průmyslové zboží téměř žádná cla a cla u rozvojových zemích se mají prudce snížit podle dohodnutého pravidla. USA však chtějí, aby některé rozvojové země, zvláště Čína, učinily mnohem větší ústupky, protože jejich vývozní síla od zahájení obchodních jednání prudce vzrostla.

EU navrhuje, aby rozvojové země zrušily tarify u některých produktů a u některých si mohly ponechat ochranná cla v určité výši. V oblastech, kde mají rozvojové země dominantní postavení na trhu, jako je vývoz elektroniky a elektrických strojů, by některé země cla zcela zrušily. Způsoby a koše produktů nemohou být pro všechny sektory stejné, protože obchodní zájmy a podmínky se podle odvětví liší, ale opatření by neměla být složitá. Čím jednodušší způsoby, tím vyšší šance na úspěch, citovala agentura Reuters návrh EU. Zástupce EU se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek