Klause potěšil forint v maďarské ústavě

29.04.2011
Euroskop

O maďarském předsednictví EU, o vztahu Maďarů a Čechů nebo o evropských politikách obou zemí debatovali účastníci setkání s názvem „Evropský šálek čaje s maďarskou příchutí“ pořádaném Odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády.

„Stejně jako české předsednictví, které hned v prvních dnech bylo zasaženo napětím v pásmu Gaza a sporem o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou, není ani to maďarské v jednoduché pozici. Ačkoliv není členem evropské měnové unie, musí ve vedení Unie řešit krizi eurozóny, připomněl ředitel evropské sekce Úřadu vlády Vojtěch Belling.

Z aktuální hospodářské situace vyplývají i další hlavní priority, které představil maďarský velvyslanec László Szöke. Patří mezi ně schválení balíčku 6 návrhů o ekonomickém vládnutí, implementace strategie Evropa 2020, úspěšné zahájení Evropského semestru a jednání o rozpočtovém rámci Unie po roce 2013.

Budapešť má ambiciózní cíle

V oblasti energetiky si Maďaři zvolili za cíl předsednictví diverzifikaci zdrojů, konsolidaci energetického trhu, propojení sítí ve směru sever-jih a schválení cestovní mapy do roku 2050. Zvláštním maďarským zájmem je prosazení Dunajské strategie, rozšíření „Schengenu o Rumunsko a Bulharsko, přijetí Chorvatska do EU a ustavení rámcové evropské strategie pro Romy.

Diskuze se stočila i k českému prezidentovi. „V ČR není v evropské debatě protiváha prezidentovi, zalitoval šéf zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl. Maďarský velvyslanec na dotaz z publika zase přiblížil Klausovu nedávnou návštěvu Budapešti. Český prezident prý ocenil, že v maďarské ústavě je zmíněn forint jako maďarská měna. Pro přijetí eura proto již nebude stačit souhlas prosté většiny maďarského parlamentu, ale bude nutná ústavní většina.

Největší pozornost v debatě získal Pakt euro plus. Maďarsko i Česká republika se rozhodly projektu neúčastnit. Podle Martina Ehla to byla chyba, protože ztratí vliv na dění v EU. Oproti tomu Vojtěch Belling říká, že význam Paktu je přeceňován. Jelikož neobsahuje žádné sankce, představuje de facto politickou deklaraci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek