Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí

03.05.2011
čtk

Zhruba čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí. Evropská komise v nové strategii představila způsoby, jak do roku 2020 zastavit ubývání živočišných a rostlinných druhů v Evropě. Ubývání biodiverzity podle Bruselu představuje může mít i citelné ekonomické dopady.

V Evropě je biodiverzita v krizi. Vymírání druhů běží bezprecedentním tempem, varovala komise. Vymírání druhů se citelně se to dotýká zemědělství. V Evropě se zhoršuje také opylování. To lze přitom ročně ekonomicky ocenit částkou 15 miliard eur.

Je to náš přírodní kapitál, který utrácíme příliš rychle. Všichni víme, co se stane, když si budeme půjčovat nad své poměry. Měli bychom si uvědomit závažnost této situace i to, jak jsme v minulosti při řešení tohoto problému selhávali, řekl eurokomisař Janez Potočnik.

Strategie plánuje, že EU zaměří větší pozornost na opatření proti takzvaným invazivním druhům, které narušují lokální faunu a flóru. Do Evropy se dostávají náhodně, ale i cíleně, protože se dováží pro využití v zemědělství.

Unie také hodlá lépe uplatňovat už existující pravidla pro ochranu přírody, zvýšit využívání zelených technologií, které jsou citlivější k zvířatům i rostlinám. Hodlá rovněž zabezpečit a lépe chránit populace ryb v evropských vodách.

Problémy s ubýváním druhů má i Česko. Přibližně třetina z asi 80.000 rostlinných a živočišných druhů vyskytujících se v ČR se podle přírodovědců nachází v nepříznivém stavu. Jen asi pětinu sledovaných druhů experti označují za bezproblémovou. Stovky druhů už vymřely nebo vymizely.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek