ECB: Dluhová krize poškodila integraci finančnictví

03.05.2011
čtk

Dluhová krize v okrajových zemích eura zvrátila část pokroku dosaženého v minulých letech v integraci bankovního a finančního sektoru v eurozóně. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB) ve výroční zprávě za rok 2010.

ECB ve zprávě označila za zdroj problému zhoršování na trzích státních dluhopisů i na peněžních trzích v důsledku prudkého růstu rozpočtových deficitů a státních dluhů. S tím souvisejí i zvýšené problémy bankovního sektoru.

Zhoršování veřejných financí v některých zemích se stalo pro finanční integraci v roce 2010 vážným problémem. Zejména tím byly zasaženy peněžní a dluhopisové trhy, uvedla ECB.

Banka poukázala na prudký nárůst úrokových výnosů z dluhopisů vlád ohrožených zemí, a tím i výrazné zvýšení výnosových rozdílů – spreadů – mezi obligacemi těchto zemí a dluhopisy bezpečných zemí jako Německo. Rozšiřování spreadů mezi státními dluhopisy ukazuje do určité míry na přehnanou reakci trhů, což může představovat problém pro integraci trhu státních dluhopisů, píše se ve zprávě podle agentury Reuters.

Další příčinou ztráty části dosažené úrovně integrace byly podle ECB kroky vlád členských zemí eurozóny na podporu bank během finanční krize. Zpráva banky rovněž kritizovala jednání Evropské unie během krize a vyzvala do budoucna ke koordinovanějšímu přístupu.

Odstraňování škod na finanční integraci může být podle ECB dlouhý proces. Zkušenost roku 2010 ukazuje, že oživení funkční integrace po finančních otřesech let 2007 až 2008 pravděpodobně nebude nijak rychlé, uvádí se ve zprávě banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek