Euro není v krizi, naopak posiluje

03.05.2011
Euroskop

Krize eura? Ani náhodou. Evropská měna neustále posiluje. Od začátku roku zpevnila vůči dolaru o 11 procent a brzy porazí magickou hranici 1,50 dolarů za euro. Avšak silné euro nevychází z ekonomické síly Evropy a může naopak způsobit další potíže.

Silné euro je odvrácenou stranou slabého dolaru, který platí za hlavní světovou měnu. Hodnota ostatních měn proto se měří především ve vztahu k němu. Od začátku roku posílilo euro vůči dolaru již o 11 procent.

Příčinou slabého kurzu americké měny je uvolněná měnová politika. Centrální banka (FED) se drží expanzivního kurzu s úroky blízkými nule a každý týden nalévá na trhy miliardy prostřednictvím nákupu státních dluhopisů USA. Dolar tlačí k zemi i pomalé zotavování amerického hospodářství a vysoký státní dluh.

Evropská centrální banka naopak již zpřísnila svou politiku a poprvé od propuknutí finanční krize zvedla úroky. A naznačila, že v příštích měsících hodlá ve zvyšování úroků pokračovat.

Euro bude dále růst

Evropská měna posiluje i vůči čínskému juanu, i přesto, že asijský obr vykazuje vynikající hospodářské výsledky. Příčinou je politika Pekingu, který udržuje uměle nízký kurz, aby prostřednictvím exportu podpořil vlastní hospodářství.

Brzký konec růstu evropské měny experti neočekávají. „Pouze závažné události jako zhoršení dluhové krize by mohly poškodit společnou měnu, cituje německý týdeník Spiegel ekonomku Antje Praefcke. „Například pokud by o záchranný úvěr požádalo Španělsko, dodává expertka.

Změnu by mohlo přinést i zvýšení úrokové sazby americkou centrální bankou. Nicméně nejméně do konce roku odborníci zpřísnění měnové politiky USA neočekávají.

Rozdíly v eurozóně se prohloubí

Další růst eura sledují s obavami exportéři, protože zdražuje jejich zboží na světových trzích. Podle Antje Praecke nehrozí nebezpečí pro německé hospodářství, protože zotavení světového hospodářství je stabilní a poptávka po německém zboží proto příliš neklesne.

Problém ale může přinést již nyní ekonomicky slabým a málo konkurenceschopným zemím jako Řecko nebo Portugalsko. Rozdíly mezi státy eurozóny se proto podle německé expertky ještě prohloubí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek