Gruzie urguje bezvízový styk s EU. Chce ho dříve, než Rusko

03.05.2011
Euroskop

Unie by si měla pospíšit s dohodami o volném obchodu a bezvízovém styku s východní Evropou. O liberalizaci víz usiluje především Gruzie. Pokud se tato výsada dostane přednostně Moskvě, bude v ohrožení její územní celistvost i suverenita.

Gruzie se opírá o fakt, že bezvízový styk je možné zavést takřka ihned. V době všestranných úspor se totiž jedná o tzv. levnou politiku. Ačkoli rozšíření bezvízového režimu neohrožuje současná úsporná opatření, není pro Unii prioritou. Pozornost Bruselu odvádí zejména demokratizace arabských států severní Afriky, kvůli které se finanční priority přesouvají od východního k jižnímu sousedství.

To si uvědomuje i Gruzie. Je nám jasné, že vztahy s arabskými sousedy ve středozemí jsou pro Brusel důležité. Myslíme si ale, že je ve vlastním zájmu EU učinit Evropu svobodnou a ucelenou, což není možné bez zapojení východní části kontinentu, řekl Georgi Baramidze, gruzínský ministr pro NATO a EU. Brusel by si tak podle něho neměl vybírat mezi jihem a východem, protože potřebuje obojí.

Vzhledem k úsporám v unijním rozpočtu je šance na finanční pomoc opravdu nízká. Podle Baramidzeho však chybějící peníze může nahradit politická vůle. Uvolnění vízového styku je politicky možné a není finančně náročné, uvedl ministr. Tbilisi může pomoci skutečnost, že jako jediná země v regionu zavedla biometrické pasy, základní podmínku Bruselu. Výhodou by mohla být i absence hranic s EU a malá územní velikost.

Situaci však komplikuje pořadí čekatelů na bezvízový styk. O liberalizaci vízového styku momentálně usiluje také Moskva, která má na své straně silné členské státy. Podle Baramidzeho by měla mít východní Evropa přednost před Ruskem. V případě Gruzie představuje opačné pořadí hrozbu pro integritu i suverenitu, uvedl ministr. Narážel tím na problém rozdávání ruských pasů ve Východní Osetii a Abcházii. Pokud se Rusové dostanou k bezvízovému styku jako první, bude jejich občanství pro tamní obyvatele atraktivnější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek