O pomoci Portugalsku rozhoduje německý soud

04.05.2011
Euroskop

Německý ústavní soud bez odůvodnění odmítnul ústavní stížnost proti záchrannému mechanismu eurozóny na pomoc zadluženým státům. Nicméně v průběhu roku bude rozhodovat o dalších stížnostech na záchranu slabých členů eurozóny. Informuje o tom server Euractiv.de.

Nelibost proti řešení několika stížností na záchranný mechanismus eurozóny před Ústavním soudem podle serveru Euractiv.de vzrůstá. Nechají soudci z Karlsruhe záchranný deštník padnout, ptají se mnozí. Rozhodující bude tento rok.

Stížnost podanou zakladateli iniciativy „Časovaná bomba státní zadlužování Michaelem Wildem a Siegfriedem Hildebrandtem soud z Karlsruhe odmítnul na konci března. Podle autorů stížnosti soud své rozhodnutí ničím neodůvodnil.

Nicméně o dalších stížnostech proti záchrannému mechanismu, tzv. Evropskému nástroji finanční stability (EFSF) a proti půjčce Řecku ještě soud nerozhodnul.

Představitelé žalující strany si na vyčkávání soudců stěžují. „Soud by musel již dávno jednání o ústavních stížnostech ukončit, aby nás občany ochránil před gigantickým finančním zatížením a dalším oddemokratizováním skrze porušování Smluv a politiku zachraňování eura, vyjádřil se pro Euractiv.de jeden z žalobců bývalý poslanec Wilhelm Nölling.

V Německu se mediálně prosadila také skupina Europolis, ve které se proti záchrannému mechanismu spojili profesor Markus Kerber, bývalý předseda Svazu německého průmyslu Hans-Olaf Henkel a další. Ta podala stížnost na půjčku Řecku, Irsku a nejnověji i proti použití záchranného mechanismu na pomoc Portugalsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek