Portugalsko vyjednalo pomoc 78 miliard eur

04.05.2011
čtk

Mezinárodní finanční pomoc Portugalsku, jejíž celková výše dosahuje 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu Kč), počítá až s 12 miliardami eur (asi 290 miliard Kč) pro tamní banky. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj. Peníze mají bankám pomoci zvýšit kapitálovou přiměřenost, pokud by to ale bylo nezbytné, bankám s rekapitalizací pomůže vláda.

Portugalsko v úterý oznámilo, že se s představiteli Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dohodlo na podmínkách finanční pomoci. Země ji bude čerpat po dobu tří let, musí ale splnit stanovené podmínky. Počítá se například s tím, že země si do roku 2013 z privatizace státního majetku zajistí asi 5,3 miliardy eur.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která byla nucena přijmout mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. První se loni v květnu stalo Řecko, v listopadu se přidalo Irsko. Problémy má víc slabších zemí eurozóny a spekulovalo, že by pomoc mohlo potřebovat i Španělsko. Jeho situace se ale podle analytiků zlepšuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek