Trichet vystrašil finanční trhy

06.05.2011
čtk

Finanční trhy čtvrteční komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) k vývoji úrokových sazeb v eurozóně špatně interpretovaly. Řekl to dnes člen bankovní rady ECB Ewald Nowotny. ECB podle něj neustupuje od záměru zvyšovat sazby, jak mohlo vyznět z reakce části analytiků. Kurz eura po Nowotného slovech mírně zpevnil, vzápětí ale zisky odevzdal.

ECB ve čtvrtek podle očekávání nechala základní úrok na 1,25 procenta, kam jej z historického minima posunula před měsícem. Trh ale čekal, že šéf ECB Jean-Claude Trichet bude avizovat další zvýšení už na červen, což se nestalo. Část analytiků uvedla, že ECB možná sazby nezvýší ani na svém červencovém zasedání a bude čekat ještě déle.

Rozhodně si myslím, že trhy situaci špatně interpretovaly. Nelze si myslet, že by ECB nějak ustupovala od záměru do budoucna dál zpřísňovat měnovou politiku, poznamenal na tiskové konferenci Nowotny a dodal, že ECB omezuje nákupy státních dluhopisů. Nowotny je šéfem rakouské centrální banky.

Je to něco, co prozatím zachováme, máme ale záměr to využívat co možná nejméně, řekl k nákupu dluhopisů.

Euro se ve čtvrtek před Trichetovou tiskovou konferencí pohybovalo až na 1,49 USD, po Trichetově komentáři ale spadlo až na 1,46 USD. V poklesu pak během noci pokračovalo a dostalo se na zhruba 1,45 USD. Na slova Nowotného jednotná evropská měna zareagovala mírným růstem, později se ale vrátila k výchozí úrovni 1,4528 USD.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek