Barnier: Spojme post předsedy EK a unijního prezidenta

10.05.2011
čtk

Post předsedy Evropské komise a stálého předsedy Evropské rady, tedy jakéhosi prezidenta Evropské unie, by se měly spojit. V přednášce na Humboldtově univerzitě to v Berlíně naznačil eurokomisař Michel Barnier.

V současnosti jde o dvě zcela odlišné funkce. Evropská komise, které nyní předsedá Portugalec José Barroso, je výkonným orgánem Evropské unie, který dohlíží na dodržování unijních pravidel a vypracovává návrhy nových unijních norem. O těchto návrzích komise, pro kterou pracuje několik desítek tisíc úředníků, pak rozhoduje Evropský parlament a Rada EU, jež zastupuje členské státy.

Země sedmadvacítky pak pravidelně jednají na vrcholných schůzkách. Zatímco v minulosti těmto zasedáním šéfoval premiér či prezident předsednické země EU, po přijetí Lisabonské smlouvy tato role připadla nově vzniklému představiteli – stálému předsedovi Evropské rady. Tím je nyní Belgičan Herman Van Rompuy.

Podle Barnierovy přednášky musí být nová Evropa opravdovou federací evropských národů. Potřebuje prý navíc silný hlas a jasnou tvář.

Bude třeba jednoho dne prezidenta či prezidentku Evropské unie, který či která bude kumulovat misi předsedy Evropské rady a funkci řízení sboru komisařů, prohlásil francouzský komisař pro vnitřní trh v přednášce, jejíž text komise rozeslala novinářům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek