Finové se dohodli na pomoci Portugalsku

12.05.2011
čtk

Přední finské politické strany uzavřely dohodu, která by měla zajistit schválení plánované finanční pomoci Evropské unie pro Portugalsko ve finském parlamentu. Uvedl to ve středu finský ministr financí a předpokládaný nový premiér Jyrki Katainen. Podle agentury AP tak byla odstraněna klíčová překážka pro poskytnutí této pomoci.

Katainenova Národní koaliční strana (KOK), která zvítězila v dubnových volbách, se na podpoře pomoci pro Portugalsko dohodla se sociálními demokraty. Vzhledem k dřívější podpoře ze strany Finského středu (KESK) odcházející premiérky Mari Kiviniemiové by tak měl být záchranný balík pro Portugalsko v parlamentu schválen jasnou většinou, napsala agentura AP.

Katainen upozornil, že dohoda zahrnuje některé podmínky, například požadavek, aby Portugalsko v rámci splácení půjček od členských zemí EU přikročilo k prodeji svého majetku.

EU společně s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) slíbila Portugalsku záchranný úvěr v celkové hodnotě 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč). Pravidla EU však vyžadují souhlas od všech 17 členských zemí eurozóny.

Finští politici měli v uplynulých týdnech o tomto kroku pochybnosti. Ty ještě zvýšil volební úspěch strany Praví Finové, kteří proti pomoci předluženým zemím eurozóny v předvolební kampani otevřeně vystupovali.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek