Novou silou Ruska se stávají blogeři


Petra Procházková, Lidové noviny, 12. května 2011

Právník a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj, který je nazýván Robin Hood ruského internetu, je trestně stíhán za „špatnou radu“. Nejslavnější ruský bloger, lidový bojovník proti korupci na nejvyšších místech, novodobý hrdina internetu Alexej Navalnyj může jít až na pět let do vězení. Komentátoři už začali hovořit o dalším „politickém procesu“ v Rusku.

Trestní stíhání slavného ruského blogera a zakladatele takzvané protikorupční fronty RosPil Alexeje Navalného vyvolalo mezi ruskými uživateli internetu i demokratickými politiky a obránci lidských práv obrovské pobouření.

Představitel vyšetřovacího výboru Ruské federace Vladimir Markin potvrdil, že Navalnyj je podezřelý z trestného činu, kterého se měl dopustit v roce 2009, kdy byl poradcem gubernátora Kirovské oblasti. Navalnému se klade za vinu, že „špatně radil.

Navalnyj, vzděláním advokát, se údajně vetřel do přízně šéfovi podniku Kirovles a přemluvil ho k uzavření nevýhodných kontraktů. Přitom i vyšetřovatelé přiznávají, že sám Navalnyj se zřejmě nijak neobohatil. Zločinem by tedy mělo být pouhé nabádání k nevýhodnému obchodu. Nezávislí novináři ale už vidí v celé kauze špatně vykonstruovaný útok proti člověku, který se z prostého blogera během několika posledních let přeměnil v symbol neohroženosti, ruského vlastenectví a úspěšného občanského boje proti korupci.

Russian President Dmitry Medvedev, left, and Prime Minister Vladimir Putin seen during their meeting in the Gorki residence outside Moscow, Wednesday, June 4, 2008. Dmitry Medvedev visits Germany on Wednesday, making his first Western trip since succeeding Vladimir Putin as the European Union and Russia prepare to start much-delayed talks on a new strategic partnership. (AP Photo/RIA-Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service)

Prezidentské volby v Rusku se blíží a mocenští hráči jsou čím dál nervóznější. Ve věku internetu to ovšem mají mocenští manipulátoři stále těžší. Na snímku ruský prezident Medveděv s premiérem Putinem na schůzce ve vládní rezidenci Gorki u Moskvy 4. června 2008. Foto AP

Nacionalista?

„Já se ničeho nebojím, prohlašoval Navalnyj dříve a prohlašuje to i teď, když mu hrozí soud. Ostatně je na tlak „shora zvyklý. Byl vyšetřován už několikrát. Nedávno ho ohrozil skandál se zveřejněním osobních dat lidí, kteří sponzorují jeho protikorupční projekt RosPil. Donátoři posílali Navalnému peníze prostřednictvím systému JandexDengi. K datům může mít přístup pouze FSB, pokud o to z důvodů odhalování zločinů požádá správce sítě. Tak se také stalo. JandexDengi přiznal, že musel tajným službám poskytnout přístup do své databáze ze zákona. Ovšem ihned poté se údaje o sponzorech dostaly do rukou provládního mládežnického hnutí Naši. Mladí příznivci premiéra Vladimira Putina dokonce některé sponzory Navalného zastrašovali. Navíc rozšířili, že bloger je financován „západem a je ultranacionalistou.

I část demokratické opozice je ale ohledně Navalného ostražitá – jeho výzvy ke spojení demokratů a nacionalistů v boji proti zlovůli mocných pokládá za nepřijatelné. Ovšem takovou podporu jako bloger nemá v současnosti žádná demokratická strana v Rusku. Naopak na vlastenecká hesla Navalného část ruské veřejnosti reaguje jednoznačně kladně.

Lidový hrdina

Největší podporu má Navalnyj ale mezi ruskými blogery. Tím spíš, že byl v dubnu vyhlášen vítězem mezinárodního konkurzu The Best of Blogs. Jeho protikorupční aktivity byly označeny za nejprospěšnější projekt roku.

Navalnyj považuje současná obvinění ze „špatných rad za absurdní. Jeho oznámení o miliardových krádežích ze státního rozpočtu nikdo nevyšetřuje nebo se jimi zabývají nejnižší orgány. „Vykonstruovanou kauzu proti mé osobě ale hned poslali nahoru: do vyšetřovacího výboru Ruské federace, říká.

Přesto právník nehodlá svou činnost omezit. „Nedočkáte se, prohlásil bojovně. Politologové navíc usuzují, že skandál Navalnému prospěje, neboť v očích občanů z něj vyrobí „oběť politických represí. Navíc se o něm díky zájmu i jiných než elektronických médií dozvědí i lidé, kteří nemají přistup k internetu. Z blogera se může stát skutečně národní hrdina, ruský Robin Hood. Své stránky ostatně uvádí lidovou řečnickou otázkou: „Proč penzisté, lékaři i učitelé živoří, zatímco zloději u moci si kupují další vilu či jachtu?

Mnozí obyčejní Rusové už teď považují jeho stíhání za mstu vysoce postavených osob z okolí státních energetických korporací, kterým bojovník s korupcí „šlápl na kuří oko. Kromě toho se Navalnyj může stát jádrem sporu mezi prezidentem Medveděvem a premiérem Putinem necelý rok před volbami hlavy státu.

Medveděv totiž kladně zareagoval na výzvu právníka, aby i marginální akcionáři dostávali podrobné informace o obchodech velké firmy. Navalnému se s pomocí sponzorů totiž podařilo získat například akcie Transněfti, Rosněfti, Gazpromu či TNK-BP a nyní chce, aby byl o všech krocích – především tenderech – „svých podniků podrobně informován. Okolí premiéra Putina naopak právníka pokládá za provokatéra. Navalnyj už dříve členy Putinovy strany Jednotné Rusko, kteří stojí v čele většiny státních korporací, označil za „bandu podvodníků.

Včera vznikla v ruském internetu iniciativa mladých lidí, kteří s Navalným sympatizují. Chtějí, aby kandidoval do Kirovské dumy a tím získal poslaneckou imunitu. Právník ale odmítl. Prý nepotřebuje žádné další mechanismy obrany, stačí mu internet.

Autor: Petra Procházková

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality