Finská vláda bude bez Pravých Finů

13.05.2011
čtk

Novou finskou vládu zřejmě vytvoří široká koalice pěti stran. Řekl to včera předpokládaný premiér Jyrki Katainen. Odchod do opozice ohlásili Praví Finové, výrazné překvapení voleb, kteří skončili se ziskem 19 procent hlasů na třetím místě.

Lídr Národní koaliční strany (KOK) Jyrki Katainen oznámil, že vytvoří vládu se Sociálnědemokratickou stranou Finska a třemi malými stranami – Svazem zelených, Švédskou lidovou stranou a Křesťanským svazem Finska. To by byla přirozená kombinace, pokud jde o starost o ekonomiku a evropskou dluhovou krizi, řekl Katainen na tiskové konferenci. Předpokládaná vládní koalice bude mít 111 parlamentních křesel z 200.

Praví Finové jsou zásadoví

Praví Finové ukončili vyjednávání o vládě po středeční dohodě Katainenovy strany se sociálními demokraty, která znamenala, že Finsko podpoří plánovanou finanční pomoc EU pro Portugalsko. Nezúčastníme se za této situace jednání o vytvoření nové koalice. Názory našich stran jsou tak rozdílné, že je nelze sloučit dohromady, prohlási šéf strany Timo Soini. Pro stranu to podle něj nebylo snadné rozhodování, ale postup KOK a sociálních demokratů jim to prý neumožňuje.

Praví Finové uspěli ve volbách s rétorikou kritickou vůči EU. Především odmítali účast Finska v plánované finanční pomoci předluženým zemím eurozóny jako subvencování nezodpovědných.

Do opozice odchází také Finský střed (KESK) dosavadní premiérky Mari Kiviniemiové. Strana ve volbách skončila až čtvrtá. Po odmítnutí Pravých Finů tak Národní koaliční straně nezbylo nic jiného než širší koalice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek