Prognóza Komise: růst Německa, recese v Řecku

13.05.2011
čtk, aktualizováno

Evropská komise mírně zlepšila výhled ekonomiky Evropské unie a eurozóny pro letošní rok . Navzdory dluhové krizi, která otřásá některými zeměmi platícími eurem, předpokládá, že hrubý domácí produkt eurozóny letos vzroste o 1,6 procenta, ekonomika celé EU pak má stoupnout o 1,8 procenta. V příštím roce má evropská ekonomika svůj růst dál zrychlit.

V roce 2012 unijní ekonomika poroste o 1,9 procenta proti původně odhadovaným 2,0 procenta, uvedla Evropská komise. Hrubý domácí produkt eurozóny se má podle předpovědi komise příští rok zvýšit o 1,8 procenta, což odpovídá původní prognóze.

Hlavním sdělením naší prognózy je, že hospodářské oživení v Evropě je pevné a pokračuje navzdory vnějším turbulencím a napětí na trzích se státními dluhy, řekl novinářům eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Zatímco Komise citelně vylepšila růst německé ekonomiky, v případě Řecka či Portugalska výhled podstatně zhoršila. Německé hospodářství by mělo letos vzrůst o 2,6 procenta, přičemž komise loni na podzim odhadovala růst jen o 2,2 procenta. V příštím roce by německý HDP měl růst o 1,9 procenta, proti původně odhadovaným 2,0 procenta.

V celé evropské sedmadvacítce se nejhůře povede právě Řecku. Jeho hrubý domácí produkt by se měl letos propadnout o 3,5 procenta. Původně Komise odhadovala propad o rovná tři procenta. K růstu by se řecká ekonomika měla vrátit až v roce 2012, ale tempo by mělo být velmi slabé, konkrétně 1,1 procenta.

Jedinou další ekonomikou v recesi v EU je Portugalsko, které před nedávnem požádalo po Řecku a Irsku jako třetí země unie o finanční pomoc. Portugalský hrubý domácí produkt by se měl letos propadnout o 2,2 procenta, původně komise odhadovala propad o 1,0 procenta. Portugalská ekonomika by měla zůstat v recesi i příští rok s propadem o 1,8 procenta. Brusel přitom původně Portugalsku pro rok 2012 předvídal růst o 0,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek