Die Welt: EU, MMF a Německo žádají restrukturalizovat řecký dluh

16.05.2011
čtk

Evropská komise, Mezinárodní měnový fond a Německo se shodují na nutnosti podrobit neudržitelně vysoký dluh Řecka procesu restrukturalizace, to znamená snížení celkové dlužní zátěže. Uvedl to v pátek německý deník Die Welt pro tiskové agentury ve výtahu svého sobotního článku.

List žádné konkrétní zdroje necitoval. Proti restrukturalizaci se podle něj staví Evropská centrální banka a Francie. Německé ministerstvo financí agentuře Reuters zprávu odmítlo komentovat.

Postoj ECB může způsobit pád eurozóny

Šéf ECB Jean-Claude Trichet dnes potvrdil svůj odmítavý postoj k restrukturalizaci řeckého dluhu a před potenciálně nevyčíslitelnými riziky takového kroku varoval také člen řídícího výboru ECB Jürgen Stark. Vedení banky za to kritizoval britský týdeník The Economist, podle něhož by nesmiřitelný přístup ECB mohl v důsledku vést až k rozpadu eurozóny.

Brusel, Berlín a MMF podle listu vyzývají především k prodloužení splatnosti řeckých státních dluhopisů. Při pohledu na nejnovější údaje je jasné, že se situace změnila, uvedl Die Welt.

Naprostá většina investorů a ekonomů je podle čtvrteční ankety agentury Reuters přesvědčena, že Řecko bude muset restrukturalizovat svůj dluh, pravděpodobně už před koncem tohoto roku. Investoři podle průzkumu předpokládají, že Atény nakonec splatí méně než polovinu toho, co dluží.

Řecko neplní plán

Evropská komise v pátek vyzvala Řecko, aby podniklo další kroky ke snižování rozpočtových deficitů. Atény totiž v tomto směru neplní plán vytyčený loňsko dohodou o záchranném úvěru v sumě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč).

Řecko se před rokem v dohodě o úvěru zavázalo, že letos sníží deficit rozpočtu na 7,6 procenta hrubého domácího produktu, příští rok na 6,5 procenta a do roku 2014 na 2,6 procenta HDP. Evropská komise však odhadla, že bez změny politiky bude mít Řecko letos i příští rok deficit nad devíti procenty.

Příští rok se mělo Řecko začít vracet pro úvěry na kapitálový trh, vzhledem k nynějším astronomickým úrokům z řeckých dluhopisů to ale nebude možné. Řecko pro příští dva roky potřebuje získat zhruba 60 miliard eur úvěrů, jinak bude muset vyhlásit bankrot a dohodnout se s věřiteli na snížení dluhové zátěže. O problému řeckých dluhů mají na pondělní schůzce jednat ministři financí eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek