Přijdou Evropané o o post šéfa MMF?

16.05.2011
čtk

Nedělní zatčení Dominiqua Strausse-Kahna může vést k novému rozdělení postů v Mezinárodním měnovém fondu. Podle deníku Financial Times hrozí, že zástupce Evropské unie mohl nahradit některý z kandidátů rozvojových zemí. To by byla velmi špatná zpráva pro Řecko, kterému byl Strauss-Kahn vždy nakloněn.

Strausse-Kahna zatím nahradil Američan John Lipsky, který chce ovšem MMF vbrzy opustit. Evropané se s Američany zřejmě pokusí o další dohodu nad rozdělením vedoucích postů. Dosud jim podobné špinavé dohody, jak je nazývá deník FT Deutschland, procházely, nyní tomu tak nemusí být kvůli posílení váhy rozvojových zemí,které budou chtít transparentní volbu šéfa MMF.

Evropu navíc diskvalifikuje, že její kandidátka, současná francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, je vyšetřována kvůli skandálu obklopující banku Crédit Lyonnais. Mezi další rozvojové kandidáty patří Kernal Dervis z Turecka, Trevor Manuel z Jihoafrické republiky, Stanley Fischer z Izraele, Augustins Carstens z Mexika či Montek Singh Ahluwalia z Indie.

Nebezpečí pro Řecko

Analytický server Eurointelligence zatčení šéfa MMF označuje s ohledem na situaci v Řecku za změnu pravidel hry. Jiný šéf fondu než Strauss-Kahn by mohl být méně ochotný Řekům vyplácet další peníze bez příslibu opravdových strukturálních reforem. Řecko musí do června dosáhnout nové dohody s EU a MMF. Potřebuje totiž dalších zhruba 12 miliard eur., které jsou součástí pomoci v celkové výši 110 miliard eur. Řekové ale neplní memorandum, které s mezinárodním společenstvím loni podepsali.

Měnový fond by mohl také přestat podporovat stanovisko Evropské komise a Evropské centrální banky, že pro Řecko není vhodná restrukturalizace veřejného dluhu. Německý deník Die Welt napsal, že MMF má vážné pochybností, zda má smysl Aténám poskytovat další úvěry. Pokud by se fond tentokrát na pomoci odmítl podílet, EU by byla nucena doplatit celou částku ze svých zdrojů, které se však povážlivě tenčí.

Řekl jsem to nahlas a jasně. Řecko musí urychlit ekonomické reformy a musí zajistit transformaci privatizačního programu. Je iluzí, že existuje nějaké jiné řešení než ekonomický reformní program, cituje Die Welt eurokomisaře pro hospodářskou a měnovou záležitost Olliho Rehna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek