Dohoda ČR a Francie o jaderné spolupráci

19.05.2011
čtk

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a francouzský státní tajemník v úřadu ministra hospodářství, financí a průmyslu Eric Besson podepsali dohodu o spolupráci v jaderné energetice.

Česká republika a Francie mají velkou zkušenost s jadernou energetikou, a tak je zde velký prostor pro výměnu informací a větší spolupráci, řekl Kocourek.

Besson při podpisu smlouvy uvedl, že Francie představí ve vhodnou chvíli nejlepší technologie pro budoucí reaktory v elektrárně Temelín, reaktor EPR. O kontrakt na dostavbu Temelína se uchází francouzská společnost Areva.

Smlouva ustanovila tzv. cestovní mapu pro spolupráci obou zemí v oblasti jaderné energetiky. Ta se bude například týkat společného programu přípravy studentů, výměny stážistů. Již letos získá osm studentů stipendia ke studiu ve Francii. Dále by měly nově země prohloubit projekty v oblasti výzkumu a vývoje nebo koordinovat postoje obou zemí v mezinárodních institucích.

Česko i Francie chtějí společně podniknout další kroky ke zvýšení jaderné bezpečnosti na základě smlouvy, kterou by měli do konce roku podepsat představitelé nezávislých úřadů obou zemí. Vyměňovat si budou i zkušenosti ohledně nakládání s jaderným odpadem.

V případě výstavby nových reaktorů v jaderné elektrárně Temelín chce Francie nabídnout reaktor EPR. Nabídneme reaktor EPR, jediný reaktor 3. generace, se kterým máme již zkušenosti ve Francii, ve Finsku a v Číně. Cílem je společně vybudovat reaktor EPR v České republice a později spolupracovat na jeho výstavbě v zahraničí, uvedl Besson. Projekt EPR podle něj vytvoří nová pracovní místa v ČR.

Francouzské firmy mají zájem o dostavbu Temelína. Podle informací z tisku mohou v jaderné elektrárně Temelín vyrůst dva obří reaktory o výkonu 1600 megawattů. To je prý dobrou zprávou pro francouzskou společnost Areva, která velké bloky EPR nabízí. Další uchazeči o dostavbu Temelína nabízejí podle tisku reaktory, jejichž výkon bude o 400 až 500 megawattů nižší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek