Komise chce společného kandidáta EU na šéfa MMF

19.05.2011
čtk

Evropská komise chce, aby se členské státy Evropské unie shodly na společném a silném kandidátovi na šéfa Mezinárodního měnového fondu. Evropan ve vedení fondu stál od konce 40. let minulého století, kdy byl fond spolu se Světovou bankou založen. Nový kandidát by měl nahradit odstoupivšího Francouze Dominiqua Strausse-Kahna, který byl zatčen kvůli údajnému sexuálnímu napadení.

Přestože národnost není kritérium pro nástupnictví, je přirozené, aby se členské státy EU, jako největší přispěvatel, shodly na silném, kompetentním kandidátovi, který bude usilovat o podporu pro budoucí vedení v této kriticky důležité situaci, řekla mluvčí Evropské komise novinářům na pravidelné tiskové konferenci.

Za evropského favorita je všeobecně považována francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, přestože její kandidatura nebyla oficiálně oznámena. Jejím protivníkem by podle médií mohl být bývalý turecký ministr financí Kemal Dervis, protože váha rozvojových zemí v měnovém fondu v nedávné minulosti citelně vzrostla.

Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna je ovšem užitečnou kvalifikací pro budoucího šéfa MMF znalost evropského hospodářství. Je podstatné, aby výkonný ředitel MMF byl vybrán na základě zásluh a kompetence, řekl podle agentury Reuters Rehn na ekonomickém fóru v Bruselu. Je výhodou, pokud vybraný kandidát bude mít znalost evropského hospodářství, dodal.

Zcela otevřeně podporuje evropského kandidáta šéf Evropské komise José Barroso. Myslím, že by to měl být Evropan, řekl při stejné příležitosti jako Rehn a upozornil, že Evropa je největším přispěvatelem a největším akcionářem fondu. Podle něj není třeba cokoliv měnit na zaběhnuté tradici, že šéfem MMF je Evropan a Světové banky naopak Američan. Pokud dělají svojí práci dobře, tak nevidím důvod proč je měnit. Myslím, že by to tak mělo pokračovat, doplnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek