Strauss-Kahn je obětí spiknutí, věří většina Francouzů

19.05.2011
Euroskop

Čtyři dny po zatčení Dominiqua Strausse-Kahna kvůli obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou v New Yorku se většina Francouzů domnívá, že se francouzský bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu stal obětí spiknutí. Informuje o tom Financial Times.

Celých 57 procent dotázaných v průzkumu veřejného mínění uvedlo, že věří, že oblíbený francouzský politik se stal obětí spiknutí. Mezi socialistickými voliči číslo vyšplhalo až na 70 procent. Podle 29 procent z odstavení Strausse-Kahna nejvíce profituje Nicolas Sarkozy.

Francie je země, kde jsou spiklenecké teorie obzvlášť populární. Avšak nesrozumitelnost celého případu dosáhla takové míry, že mnoho lidí se snaží racionalizovat, jak se neskrývaný sukničkář Strauss-Kahn, který svou vinu popírá, dostal do vězení na Rikers Island, vysvětluje výsledky průzkumu Financial Times.

„Zvýrazňuje to francouzské popření… Lidé tomu nechtějí věřit. Je to zajímavé z pohledu kolektivní psychologie, komentoval případ Jérome Sainte-Marie, ředitel společnosti pro výzkum veřejného mínění CSA.

Ostře se vyjádřila viceprezidentka regionální rady Socialistů pro Ile-de-France Michelle Sabanová, podle které je aféra „novým druhem politického atentátu. „Jsem přesvědčena, že se jedná o mezinárodní konspiraci. Byla zacílena na Mezinárodní měnový fond a ne tak na kandidáta socialistických primárek, řekla Sabanová. „Každý ví, že jeho slabostí jsou ženy, dodala politička.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek