Téměř třetina Němců nechce euro

19.05.2011
Euroskop

V Německu se šíří euroskepse. Nejen mezi politiky, ale především mezi jejich voliči. Nedávný průzkum veřejného mínění provedený společností Forsa-Institut ukázal, že 30 procent Němců si přeje Německo bez eura.

Na nálady mezi voliči reagují i politici. Ve vládní koalici rostou rozepře ohledně kancléřčiny evropské politiky. 19 poslanců Bundestagu již dalo najevo, že se na jejích plánech nechtějí podílet.

Ohroženo je především schválení permanentního záchranného mechanismu pro eurozónu, o kterém budou poslanci hlasovat v září. Vládní koalice má totiž před opozicí náskok pouhých dvaceti hlasů. Pokud se rebelie dále rozšíří, může plán vytvoření stálého záchranného fondu po roce 2013 zkrachovat v tradičně proevropském Německu.

Jenže tradičně proevropská orientace země začíná slábnout. Časopis Freitag si u společnosti Forsa-Institut objednal reprezentativní průzkum zkoumající, jaké procento voličů sdílí mínění populistických politiků. Podle jeho výsledků téměř polovina dotázaných zastává názor, že by imigrace do Německa měla být drasticky omezena. A 30 procent respondentů požaduje „nezávislé Německo bez eura, do jehož vlády nezasahuje Evropská Unie.

Neslavně dopadl i výzkum Eurobarometru. Pouze polovina Němců podle něj spojuje členství v EU s výhodami a jen 32 procent občanů má pozitivní obraz o EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek