Nečas: zátěžové testy se nesmí politizovat

20.05.2011
Euroskop

Zátěžové testy jaderných elektráren, které EU připravuje v reakci na havárii v japonské Fukušimě, musí být „odborné a ne zpolitizované“. Na Evropském jaderném fóru to řekl premiér Petr Nečas. Odmítl také, aby součástí testů byla analýza teroristické hrozby. Zajištění vnitřní bezpečnosti je věcí státu, který podobné testy sám provádí.

Praha zdůrazňuje, že Lisabonská smlouva dává rozhodnutí o energetickém mixu výlučně do pravomoci členských států. Evropská komise nemůže stanovovat požadavky v oblastech, za které nenese odpovědnost. „Česká republika bude na této své kompetenci jednoznačně trvat, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Jádro bude pokračovat

Česko pokrývá jadernými elektrárnami přibližně třetinu svého energetického mixu. S rozvojem jaderné energetiky počítá i v budoucnu. Nečas potvrdil, že plánuje rovněž stavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. „Energetika České republiky i Evropské unie se bez zásadního podílu jaderné energetiky neobejde, uvedl Nečas.

To uznává i komisař pro energetiku Günther Oettinger. Podle eurokomisaře je jádro konzistentním zdrojem energie bez emisí. V budoucnu však předpokládá, že se v Evropě zvýší podíl obnovitelných zdrojů a chytrých sítí.

Jak budou vypadat testy?

Na podobně stress testů, které mají být dobrovolné, se zatím členské státy, jaderní regulátoři a Evropská komise neshodli. Oettinger uvedl, že otevřené zůstávají dvě až tři otázky. Testy mají probíhat na třech úrovních – provozovatelé, národní regulátoři a vzájemná kontrola států.

Česká republika plně podporuje provedení zátěžových testů jaderných elektráren nejen evropských, ale ideálně všech světových jaderných elektráren, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle některých názorů by se splněním bezpečnostních kritérií mohlo mít určitý problém Slovensko. Premiérka Iveta Radičová uvedla, že země do bezpečnosti jaderných elektráren, které pokrývají polovinu slovenské spotřeby energie, v posledních letech investovala více než 500 milionů eur. Všechny elektrárny splňují všechny bezpečnostní kritéria, uvedla.

Evropské jaderné fórum pořádá Evropská komise ve spolupráci s Českou a Slovenskou republikou. Forum se střídavě koná v Praze a Bratislavě. První zasedání Jaderného fóra proběhlo v listopadu 2007 v Bratislavě. Praha letos hostí již šestý ročník. Fórum slouží i jako poradní orgán institucí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek