V Praze začala přehlídka současného evropského filmu

20.05.2011
čtk

V pražském kině Evald začala ve čtvrtek odpoledne přehlídka současného evropského filmu. Do 25. května uvede celkem dvanáct titulů za vstupné po 99 korunách z nabídky distribuční společnosti CinemArt. Přehlídku zahájil citlivý snímek o rodičích a dětech ze současného New Yorku realizovaný švédským tvůrcem Lukasem Moodyssonem a nazvaný Mamut.

„V programu se objeví i balkánská tragikomedie o partnerských vztazích režiséra Rajka Grliće Zůstane to mezi námi a příběh Mr. Nice založený na skutečném příběhu Howarda Markse, držitele diplomu z Oxfordu a zároveň dealera – největšího dovozce marihuany v 60. letech v Anglii, který bojoval za její legalizaci,“ řekla ČTK Alice Aronová ze společnosti Cinemart.

Komedie finského režiséra Mikyho Kaurismäkiho Dům košaté lásky líčí, jak se jedno zatrpklé manželství změní v podivnou hru v momentě, když si manželský pár psychoterapeutů chce od sebe odpočinout a přivede si domů nové partnery.

Pod syrovým dramatem Submarino o dvou bratrech z kodaňského předměstí je podepsán oceňovaný dánský filmař Thomas Vinterberg (Rodinná oslava), který v něm opět analyzuje rodinné vztahy. Snadný prachy je název filmu natočeného podle úspěšného románu švédského autora Jense Lapiduse. Vypráví v něm o muži zaplétajícím se do světa drog a organizovaného zločinu.

Strhující příběh ze současné Kodaně o mezilidských vztazích a toleranci Lepší svět líčí osudy dvou rodin a jejich dospívajících synů. Oscarový film realizovala dánská režisérka Susanne Bierová. Francouzské drama Mozartova sestra vypráví o skvělé zpěvačce a houslistce, která je o pět let starší sestrou Wolfganga Amadea Mozarta. Proslavila se sice jako první ze zázračné rodiny, ale žila ve stínu bratra a otce, který jí jako ženě zakázal komponovat.

Islandská tragikomedie okořeněná drsným humorem Dobré srdce se odehrává v newyorském baru a líčí podivné přátelství dvou mužů. Mystifikační francouzsko-belgický thriller Hitler v Holllywoodu odhaluje spiknutí Hollywoodu proti evropské kinematografii a Fridrikssonova tragikomedie Mama Gogo vypráví o režisérovi, který právě dokončil snímek o starých lidech. Problém je v tom, že cílová skupina je již zřejmě mrtvá.

Kolekci filmů uzavře křehký norský snímek o lásce Domů na Vánoce, který se odehrává během jednoho netradičního Štědrého dne.

Více informací o uváděných filmech a programu kina Evald naleznou zájemci na adrese www.cinemart.cz a www.evald.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek