Proč je pro Portugalsko lepší zbankrotovat

23.05.2011
Euroskop

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond schválily záchranné půjčky Portugalsku v celkové výši 78 miliard eur. Think-tank Open Europe však k ekonomické situaci Portugalska publikoval zprávu, v které argumentuje, že záchranný úvěr problémy středomořské země nevyřeší a bylo by pro ni lepší státní dluh restrukturalizovat. To znamená, že by de facto vyhlásila bankrot a snížila dluh o dohodnutou část.

Záchranný úvěr pomůže Portugalsku financovat své závazky v krátkém období, avšak příčiny jeho špatné kondice nadále zůstanou, tvrdí think-tank. Země má především špatnou konkurenceschopnost. Od zavedení jednotné měny její cenová konkurenceschopnost klesla o 5,5 procenta, zatímco například německá vzrostla o 15,9 procent.

Ve stejné době také narostly ceny, a to mnohem rychleji než ve většině jiných zemí eurozóny. V kombinaci s vysokým deficitem běžného účtu a vysokým zadlužením veřejného i soukromého sektoru se tak dostalo Portugalsko do dnešního stavu.

Vzhledem k přísnému úspornému programu, který je na záchranný úvěr navázán, vláda nebude moci finančně stimulovat růst hospodářství a je tak pravděpodobný jeho další propad. Stejně jako v případě Řecka Portugalsko nemá problémy pouze s likviditou, ale i se solventností a konkurenceschopností. Proto i pokud by odstranilo dluhové břímě, jeho hospodářství bude mít problém v eurozóně obstát.

Pro zemi by podle Open Europe bylo lepší rovnou přistoupit k restrukturalizaci, než přijímat záchranný úvěr. Dokud bude nad ní viset hrozba restrukturalizace, investoři budou vystrašení a náklady na splácení dluhu vysoké.

I přes vysoké počáteční náklady bude restrukturalizace v dlouhodobém pohledu levnější variantou. Portugalsko se díky ní dostane na udržitelnější cestu. Bude to i spravedlivější pro daňové poplatníky, protože část nákladů přejde z vlád na investory, argumentují výzkumníci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek