Fitch hrozí zhoršením ratingu Belgie

24.05.2011
čtk

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes pohrozila Belgii snížením známky úvěrové spolehlivosti. Belgický rating klesne, pokud vláda nebude v důsledku nedosažení politické dohody plnit plán snižování rozpočtového deficitu, uvedla Fitch.

Fitch změnila výhled belgického ratingu ze stabilního na negativní. To znamená, že samotný rating by se mohl snížit během roku až roku a půl.

Fitch se odhodlala k dnešnímu kroku půl roku poté, co výhled belgického ratingu stejným způsobem zhoršila konkurenční agentura Standard & Poor’s. Obě agentury hodnotí státní finanční závazky Belgie známkou AA-plus, což je druhý nejvyšší rating po prestižní známce AAA.

Fitch konstatovala, že pro belgickou vládu bude složité dosáhnout vytyčeného cíle vyrovnaného rozpočtu bez politické dohody o ústavní reformě. Taková reforma zřejmě neprojde kvůli dlouhodobému sporu dvou jazykových částí země. Politická rizika jsou v Belgii vzhledem k frakčním sporů o budoucnost státu vyšší než v jiných zemích eurozóny, konstatovala Fitch.

Vláda je již více než rok v demisi

Vláda Yvese Leterma v dubnu schválila program ekonomických reforem, které počítají se snížením deficitu veřejných financí v příštím roce na 2,8 procenta HDP a í jeho dalším snižováním až po vyrovnaný rozpočet v roce 2015. Veřejný dluh by měl do roku 2015 klesnout na maximálně 88,4 procenta HDP z nynějších asi 100 procent. Belgická média i politici věří, že tyto kroky pomohou uklidnit trhy a snížit obavy ratingových agentur.

Belgie se však potýká s chronickou politickou krizí. Předčasné volby se v ní uskutečnily již loni v červnu, ale znesvářeným vlámským a valonským stranám se stále nepodařilo překonat rozpory o přerozdělení moci a peněz mezi jednotlivé regiony a shodnout se na nutných reformách. U moci je tak neustále vláda premiéra Leterma, která už před více než rokem podala demisi.

Belgie je jednou z nejzadluženějších zemí EU, což vyvolává obavy z toho, že zemi hrozí podobné problémy s dluhy jako Řecku, Irsku a Portugalsku. Ty byly pod tlakem dluhové krize nuceny požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek