Země eurozóny prý tajně připravují řeckou restrukturalizaci

24.05.2011
čtk

Úředníci vlád zemí eurozóny začali tajně připravovat kroky k prodloužení splatnosti čili mírné restrukturalizaci řeckých dluhopisů. Napsal to dnes nizozemský ekonomický list Het Financieele Dagblad s odvoláním na zdroje z Bruselu. Atény upozornily na to, že pokud příští měsíc nedostanou od EU a Mezinárodního měnového fondu další částku úvěrové pomoci, bude muset země přestat platit veškeré závazky.

Proti jakékoli formě restrukturalizace čili změny podmínek vydaných dluhopisů, se stále ostřeji staví Evropská centrální banka. Také světové ratingové agentury dávají najevo, že by cokoli takového označily za default – nevyrovnání splatného dluhu – se všemi následky.

Vládní úředníci již podle nizozemského listu začali práce na technických přípravách mírné formy restrukturalizace řeckého dluhu v podobě takzvané reprofilace, tedy krátkého odsunutí splatnosti dluhopisů. Nizozemský ministr Jan Kees de Jager podle deníku řekl, že reprofilace je seriózní možnost, avšak jen jako poslední krok celkového balíku a poté, co Atény splní sliby reforem.

Ministr uvedl, že reprofilace by byla založena na dobrovolné účasti soukromých investorů a lhůty splatnosti by se v ní prodloužily maximálně o tři roky. Tento krok je podle něj nezbytný, pokud se má země vyhnout úvěrové události čili kroku, který by znamenal platební neschopnost.

Reprofilace 1 země ohrozí další zadlužené státy

Ratingová agentura Moody’s dnes jako poslední ze tří velkých světových agentur dala najevo, že jakékoli zmírnění dlužní zátěže Řecka v podobě prodloužení splátek by znamenalo úvěrovou událost či default. Moody’s upozornila, že v takovém případě by hrozilo podobné prudké zhoršení známek úvěrové spolehlivosti jaké zaznamenalo Řecko, i Irsku a Portugalsku, dalším dvěma zemím, které se s EU a MMF dohodly na finanční pomoci.

Řecký default by vedl k hluboké destabilizaci a měl by dopady na úvěrovou pozici emitentů dluhopisů po celé Evropě, řekl agentuře Reuters analytik Moody’s Alastair Wilson. Pod tlak by se podle ně dostaly zejména ratingy Španělska, Itálie a Belgie.

Před strašlivými následky jakéhokoli pokusu o změnu podmínek řeckých dluhopisů varovala opět Evropská centrální banka. Restrukturalizace je hororový scénář, řekl člen řídícího výbor ECB Christian Noyer. Řecko musí beze zbytku plnit svůj program (s EU a MF) – jiná alternativa neexistuje, dodal. ECB se proti zmínkám o restrukturalizaci hlasitě staví zejména od minulého týdne, kdy předsedající schůzek ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker naznačil možnost měkké restrukturalizace.

Řecko začíná privatizovat

Řecká vláda v pondělí přišla s návrhem dalších úsporných opatření a především slíbila zahájit okamžité kroky k privatizaci velkých státních podniků. Chce tím přesvědčit misi MMF a EU, která je už dva týdny na návštěvě Atén, aby doporučila uvolnění další tranše úvěrové pomoci v sumě 12 miliard eur. Opoziční konzervativci však dnes volání vlády po podpoře nových kroků odmítli.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že MMF svůj díl červnové dávky úvěrové pomoci neuvolní, pokud EU nerozhodne, jak krýt finanční potřeby Řecka v příštím roce. MMF dal rozhodně najevo, že nemůže částku uvolnit, pokud nebude mít garance, že příští rok bude mít Řecko v případě potřeby podporu Evropanů, řekl ministr.

Na otázku, co by Řecko dělalo, kdyby příští měsíc peníze nepřišly, ministr řekl: Vláda by zastavila veškeré platby – mzdy i důchody – neplatila by žádné státní výdaje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek