Bilance ECB skrývá miliardová rizika

25.05.2011
Euroskop

Evropská centrální banka je mezi hlavními odpůrci restrukturalizace řeckého dluhu. Ke svému postoji má pragmatický důvod. V jejím portfoliu se skrývají špatné dluhopisy v hodnotě miliard eur. Bankrot některého z ohrožených členů eurozóny by pro ni znamenal ohromné ztráty. Informuje o tom týdeník Der Spiegel.

Nikdo neví, kolik miliard může záchrana problematických států eurozóny stát. Ale téměř žádná část tohoto účtu není obestřena tolika neznámými jako obrovské riziko, které se skrývá v bilanci Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Její součástí jsou špatné úvěry, za které byly postaveny nemovitosti v Irsku, Španělsku a dalších zemích, a jejichž cena po splasknutí bubliny na trhu nemovitostí strmě klesla.

Od začátku finanční krize skládaly banky ze zemí jako Irsko, Portugalsko, Španělsko nebo Řecko u centrálních bank cenné papíry ve výši stovek miliard eur. Ty naopak poskytovaly finančním ústavům velkorysé sumy, aby zabránily jejich kolapsu. A za to přijímaly zástavy, z nichž mnohé byly pochybné hodnoty.

Tyto rizika nyní leží u ECB, protože jednotlivé centrální banky zemí eurozóny jsou součástí systému ECB. Pokud například irské banky zbankrotují a jejich zástavy nebudou mít dostatečnou hodnotu, budou se muset na náhradě škody podílet všechny země měnové unie.

„ECB se stala zúčastněnou stranou, řekl bývalý guvernér německé centrální banky Axel Weber o práci svých dřívějších kolegů, kteří rozhodli o nákupu státních dluhopisů. V případě platební neschopnosti by byla ECB přímo zasažena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek