EU naváže rozvojovou pomoc na demokratické změny

25.05.2011
čtk

Evropská unie naváže finanční pomoc pro země mimo evropskou sedmadvacítku na demokratické změny. Peníze tak již těžko dostanou autoritářské režimy, což se podle kritiků v minulosti často dělo. Novinářům to řekli šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová a český eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Štefan Füle.

Právě sousedské politiky, což je termín zahrnující kontakty Evropské unie zejména se státy severní Afriky, Blízkého východu a s bývalými sovětskými republikami, se změny týkají nejvíce. Podle Füleho unie bude hodnotit celou řadu kritérií, mezi něž patří i svobodné volby, svoboda projevu a tisku a svoboda shromažďování.

Evropskou unii vedou ke změně přístupu ke státům spadajícím do sousedské politiky události posledních měsíců v severní Africe a na Blízkém východě. Revoluční hnutí svrhlo mimo jiné i autoritářské režimy Husního Mubaraka v Egyptě či režim Zína Abidína bin Alího v Tunisku. Obě země přitom dosud patřily mezi příjemce unijních dotací navzdory problémům s porušováním lidských práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek