Němečtí soudci a osud záchranného fondu pro euro

25.05.2011
čtk

Před německým ústavním soudem v Karlsruhe se sešlo asi 50 stížností na záchranný fond eurozóny (EFSF). Řadu stížností podali renomovaní němečtí profesoři. Soud o nich zřejmě rozhodne ještě před prázninami.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung nemá ústavní soud prakticky jinou možnost, než rozhodnout, že vytvořením EFSF politici porušili unijní právo. Přesvědčení, že soud stížnostem vyhoví, posilují i slova francouzské ministryně financí Christine Lagardeová. Ta v rozhovoru pro americký deník Wall Street Journal připustila, že země eurozóny se při vytváření záchranného fondu unijního práva nedržely.

Porušili jsme všechna pravidla, protože jsme se shodli, že chceme eurozónu opravdu zachránit, řekla Lagardeová, která je hlavní favoritkou na zisk postu šéfa Mezinárodního měnového fondu.

Němečtí profesoři, kteří si na vytvoření fondu stěžují, ovšem kritizují nejen eurozónu, ale i samotný ústavní soud. Podle nich se nechal zatáhnout do zachraňování problematických členských států eurozóny, když neustále odkládá konečné rozhodnutí. Brzy by se tak mohl dostat do situace, kdy nebude moci finanční pomoc pro některé státy zastavit, protože půjde o fait accompli, tedy o hotovou věc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek