OECD: Globální ekonomický růst letos zpomalí na 4,2 %

25.05.2011
čtk

Růst globální ekonomiky letos zpomalí. Z 4,9 % v roce 2010 klesne na 4,2 %, zatímco v roce 2012 má zrychlit na 4,6 %. Ve svém pravidelném pololetním výhledu to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

OECD očekává pozdější oživení globální ekonomiky především díky silnějším Spojeným státům. Ty spolu s eurozónou letos porostou rychleji, než se očekávalo. OECD zvýšila odhad letošního amerického růstu na 2,6 % z dřívějších 2,2 %. Organizace zároveň doporučila, aby USA začaly uvažovat o zvýšení letošních úrokových sazeb.

Evropská centrální banka si prý naopak může dovolit přestávku ve zvyšování nákladů na úroky. I v případě eurozóny OECD zvýšila letošní odhad růstu a to z 1,7 % na 2 %. Zároveň však varovala před možností stagfalce, tedy stagnace ekonomického růstu při zvýšení cen. Toto riziko je důsledkem hlavně dluhové krize v Evropě a vysokých cen ropy.

Ekonomický pokles kvůli březnovému zemětřesení, tsunami a jaderné krizi se naopak očekává v Japonsku. Jeho růst letos zpomalí o 0,9 %. Podle rady OECD by si mělo svou současnou měnovou politiku zachovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek