Středoevropští prezidenti a Obama proberou pomoc severní Africe

27.05.2011
čtk

Dvacet prezidentů ze střední a jihovýchodní Evropy se dnes sejde ve Varšavě, aby se poradili o tom, jak pomoci těm severoafrickým zemím, jež se po nedávné vlně revolucí snaží o přechod k demokracii. Večer se k jednání připojí americký prezident Barack Obama.

Polský prezident Bronislaw Komorowski, který je hostitelem summitu, považuje Varšavu za dobré místo pro uspořádání takové schůzky. Zkušenosti Polska mohou být užitečné při budování demokracie v jiných částech světa: na východě, v severní Africe nebo v Asii, řekl. Polsko bylo v roce 1989 první zemí, kde padl komunistický režim. A mnoho států středoevropského regionu má zkušenosti s demokratickou transformací po roce 1989.

Pozvánku do Varšavy přijali například prezidenti Česka, Německa, Ukrajiny, Rakouska nebo Chorvatska. Kvůli tomu, že přijede kosovská prezidentka Atifete Jahjagová, se summitu nezúčastní nejvyšší představitelé Srbska a Rumunska, které Kosovo, nejmladší stát Evropy, neuznávají. Z tohoto důvodu nad příjezdem do Polska váhal také slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Pracovní večeře se zúčastní šéf Bílého domu Barack Obama, který do Varšavy přiletí pozdě odpoledne. V sobotu amerického prezidenta čekají schůzky s polskými politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek