Nizozemsko: Eurozóna trvá na dalších úsporách v Řecku

29.05.2011
čtk

Nizozemsko, Německo, Finsko a další členové eurozóny neposkytnou Řecku další finanční pomoc, pokud země nezavede další úsporná opatření. Uvedl to v sobotu večer nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Nové úspory v Řecku přitom odmítá největší opoziční strana, podle níž je jedinou cestou vyjednání nové dohody o pomoci.

Podle de Jagera je nezbytné, aby Řecko zcela splnilo všechny podmínky, ke kterým se zavázalo Mezinárodnímu měnovému fondu, aby získalo další část z pomoci 110 miliard eur slíbené v minulém roce. De Jager ale také dodal, že hospodářští ministři eurozóny zkoumají možnost, že by Řecku povolili nezávislé rozložení splátek, takzvaný soft reprofiling.

Představitelé řeckých vládních a opozičních stran se nedokázali v pátek dohodnout na tom, jak vyvést zemi z dluhové krize. Konzervativci jako největší opoziční strana odmítli vládní politiku, která podle nich škodí ekonomice i společnosti. Pro Řecko existuje jen jedna cesta ven – vyjednání nové dohody o pomoci, uvedl šéf strany Nová demokracie Antonis Samaras.

Mise MMF a EU je na návštěvě Atén více než dva týdny a posuzuje, zda Řecko plní podmínky pro uvolnění další tranše úvěrové pomoci. Pokud uvolnění dalšího úvěru nedoporučí, hrozí Řecku příští měsíc, že nesplatí dluhopisy přes 13 miliard dolarů celkem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek