Tisíce Srbů protestovali proti uvěznění Mladiče

29.05.2011
čtk

Nizozemsko, Německo, Finsko a další členové eurozóny neposkytnou Řecku další finanční pomoc, pokud země nezavede další úsporná opatření. Uvedl to v sobotu večer nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Nové úspory v Řecku přitom odmítá největší opoziční strana, podle níž je jedinou cestou vyjednání nové dohody o pomoci.

Na demonstraci opoziční Srbské radikální strany (SRS) proti zatčení bývalého vojenského velitele bosenských Srbů Ratka Mladiče se sešlo 7000 až 10 000 lidí. Přišla také Mladičova manželka a syn. Na konci mítinku vyprovokovala skupina mladíků vyprovokovala srážku s
policií, při níž bylo nejméně sedm lidí zraněno a 70 zadrženo.

Podle novinářů srbské televize a rozhlasu B92 asi 30 mladíků začalo poblíž budovy tureckého velvyslanectví v centru města házet na policisty kameny a lahve. Po policejním zásahu zůstalo na zemi několik zraněných. Mluvčí bělehradské První pomoci Nada Macurová uvedla, že k ošetření v městském urgentním centru bylo přijato sedm lidí, pět demonstrantů a dva policisté. Další zraněný policista podle ní ošetření odmítl.

Organizátoři mítinku v čele s místopředsedou SRS Draganem Todorovičem po vypuknutí násilí vyzvali ke klidu a kvůli potyčkám mítink nejdříve přerušili. Do centra vzápětí dorazily policejní posily a SRS voláním Ať žije Mladić! krátce po 21:00 shromáždění ukončila. Celá akce se konala před budovou parlamentu pod hlavním heslem Stop zradě. Sám Mladić v předvečer protestu vyzval své stoupence, aby nedopustili v ulicích krveprolití.

Devětašedesátiletý Mladić nyní v bělehradské věznici čeká, až bude vydán k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Mladiče, který je podezřelý ze zločinů za balkánské války v 90. letech, ve čtvrtek po létech pátrání dopadla srbská policie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek