Ukončí italské místní volby éru Berlusconiho pravice?

30.05.2011
Euroskop

Italskému premiérovi Berlusconimu hrozí ztráta milánské základny. Tu by měla po osmnácti letech získat levice. Tvrdí to odhady výsledků místních voleb, které končí dnes odpoledne. Případná porážka vládního Lidu svobody (PDL) zřejmě ohrozí koalici s pravicovými nacionalisty, ale může znamenat i konec Berlusconiho pravice, kterou vede téměř dvacet let.

V komunálních volbách hlasovalo šest milionů Italů v devadesáti městech a šesti provinciích, ale veškerá pozornost se soustředí na jižní přístav Neapol a severní finanční baštu Milán. Právě v Milánu, ekonomickém centru země, Berlusconi započal svou politickou kariéru a vydělal jmění. V sázce je mnoho. Případná porážka v premiérově základně pravděpodobně prohloubí koaliční rozkol s Ligou severu (LN). Mohla by také oslabit Berlusconiho dosud nezpochybnitelné vedení italské pravice a ukončit jeho téměř dvacetiletou hegemonii, píše EurActiv.

Ekonomika oslabuje, levice sílí

Premiér utrpěl drtivou porážku v prvním květnovém kole voleb, kdy si levice nejenže udržela Turín a Boloňu, ale vyzvala pravici do druhého kola k souboji o Neapol a Milán, do té doby Berlusconiho bezpečné bašty. Stávající primátorka a Berlusconiho kandidátka Letizia Moratti získala v prvním kole 41,6%, zatímco levice vedená Brunem Pedrazzolim skórovala 48% hlasů.

Rozhodování voličů významně ovlivnila hospodářská situace. Italská ekonomika patří v eurozóně k těm neztrátovějším. Minulý měsíc byla vláda nucena stáhnout letošní předpověď ekonomického růstu na 1,1% z 1,3%, což je hodnota, na kterou hospodářství dosáhne až příští rok oproti plánovanému růstu 2%. Zemi dlouhodobě trápí více jak třetinová nezaměstnanost mezi mladými lidmi.

Premiér hrozí ‚islámským romopolis‘

Na vzestup opozice a pokles ekonomiky Berlusconi reagoval útokem na své tradiční nepřátele, levici a imigranty. Pokud vyhraje levice, z Milána bude ‚islámský romopolis‘, varoval premiér. Levicovému voliči beztak chybí mozek, nebral si servítky Berlusconi a vyprovokoval tak žalobu uraženého občana, napsala agentura Reuters.

Berlusconiho ‚krasojízdu‘ ohrozil už před Vánoci jeho klíčový politický spojenec. Gianfranco Fini, předseda dolní sněmovny a lídr LN, oznámil, že jeho strana už dále nepodpoří Berlusconiho PDL. Zároveň vyzval premiéra, aby se stáhnul. Výsledkem bylo hlasování o důvěře vládě v dolní sněmovně, které Berlusconi ustál nepatrnou většinou tří hlasů. Berlusconi s přestávkami vedl Itálii od roku 1994. Od své poslední vlády 2008 dokázal vybruslit z osobních a politických skandálů, jako prostituce, korupce a zneužití pravomoci. Itálie v současnosti řeší premiérovu aféru s nezletilou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek