Eurokomisař Füle o reformě Evropské politiky sousedství

03.06.2011
Euroskop

Politika sousedství potřebuje aktivní účast sousedů mimo EU. Český eurokomisař Štefan Füle přiblížil podobu a vyzdvihl přínosy nové Evropské politiky sousedství (EPS). Ve svém výstupu v českém zastoupení Evropské komise dnes apeloval na podmínečnost finanční pomoci i na zapojení jejích příjemců do jednotného trhu. Cílem EPS je vytvoření zóny stabilních a prosperujících států na okraji Evropy.

Reforma je především šance na takovou evropskou politiku, na které se naši sousedé podílejí, uvedl Füle. V tom je pravděpodobně největší rozdíl mezi její novou a starou podobou, která alokovala fondy bez bližší konzultace z příjemci.

Pomoc šitá na míru

Zatímco v březnu Unie nabídla pomoc státům odhodlaných k demokratizaci, dnes je ve svých závěrech konkrétnější. Máme plán i v případě, že státy slíbenou demokratizaci nedodrží, nebo od ní zcela upustí, vysvětlil eurokomisař. Reformovanou politiku charakterizuje specifická pomoc konkrétním příjemcům. Nedochází už tak pouze k rozlišení mezi ‚jihem‘ a ‚východem‘, ale financování je na míru šité jednotlivým zemím.

Státy chtivé evropských peněz by mohla motivovat i nová perspektiva EPS. Zatímco do teď byla EPS pouze souborem komunitárních instrumentů, její nová podoba počítá i se za pojením států do jednotného trhu, slíbil Füle. Komise dále zdůraznila kritérium podmínečnosti, které dříve prakticky chybělo.

Odměny za dobré chování

Nový přístup počítá také s odměnami za dobré chování. Uplatníme princip ‚za více reforem více pomoci‘, řekl eurokomisař. Výše financování tak bude přehodnocena podle pokroků jednotlivých zemí, a to oběma směry, uvedl. Kritéria finanční pomoci jsou podle Füleho nejkonkrétnější v historii. Patří mezi ně svobodné volby a tisk, právní řád, nezávislá justice i boj s korupcí. Na místo elit hodlá Komise spolupracovat s občanskou společností, především v zemích, jako je Bělorusko, kde tuto stránku dříve podcenila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek