Zemědělství a rybolov v květnu 2011

06.06.2011
Euroskop

AGRI přijal zprávu Alberta Desse k budoucnosti SZP

AGRI přijal zprávu Alberta Desse k budoucnosti SZP

Návrh zprávy o společné zemědělské politice do roku 2020: Řešení problémů v oblasti potravin, přírodních zdrojů a územní problematiky (2011/XXXX(INI))

Výbor AGRI na jednání 25. 5. 2011 přijal návrh usnesení, které se má týkat budoucnosti SZP po roce 2013. Jeho základem byl návrh zprávy Alberta Desse.

Pozadí

Zpráva Alberta Desse a usnesení vygenerované na jejím základě budou představovat oficiální pozici EP vůči sdělení Komise ohledně SZP do roku 2020, které bylo zveřejněno v listopadu 2011. Zpráva byla věnována 5 hlavním problémovým okruhům spjatým s otázkami budoucnosti SZP. Jedná se o budoucnost přímých plateb; způsoby, jak zajistit ochranu přírodních zdrojů a zakomponovat do SZP další prvky ochrany životního prostředí; dodržování závazků podmíněnosti (normy cross-compliance) a možnosti jejich zjednodušení; optimální podoba „záchranné sítě (nástroje pro regulaci trhu) a budoucnost politiky rozvoje venkova (více v příspěvku „EP poprvé projednával zprávu Alberta Desse o společné zemědělské politice do roku 2020).

Klíčové body a stav projednávání

Návrh byl ve výboru AGRI schválen poměrem 40:1:4. Východisko pro následující hlasování pléna EP je postaveno na následujících principech: 1. požaduje stanovení objektivních kritérií pro spravedlivou distribuci přímých plateb; 2. podporuje zavedení další platby na podporu „zelenější SZP, která má být ze 100 % financována prostředky z rozpočtu EU (pro zemědělce uplatňující metody „udržitelné produkce, racionálně hospodařící s vodou, půdou, energiemi apod.); 3. požaduje pro členské státy větší flexibilitu a prostor pro nakládání s platbami a jejich zacílení; 4. vyčlenění specifické části rozpočtu SZP pro účinnější zvládání krizových stavů na trhu.

Znamená to, že z hlediska absolutní výše výdajů vyčleněných na oblast SZP by nemělo dojít k žádné podstatné změně, změn dozná pouze jejich struktura. Zastánci „silné SZP mají ve výboru EP zastánce.

Většina poslanců výboru AGRI nakonec také přívítala kontroverzní zastropování přímých plateb, přičemž v úvahu by měla být vzata velikost, pracovní síla, kterou daný podnik zaměstnává, a úroveň ochrany životního prostředí, kterou vykonává. Zpráva také navrhuje, aby byly přímé platby primárně určeny pro aktivní zemědělce, tedy pro ty, kteří půdu skutečně využívají k zemědělské produkci a ne k jiným účelům. Přímé platby by také měly být podle návrhu ještě více svázány s ekologickými opatřeními (nejen „klasické normy cross-compliance, ale také opatření týkající se snižování uhlíkových emisí, emisí skleníkových plynů, energetických úspor ap.).

SZP by si měla podle návrhu usnesení též vylepšit „image u spotřebitelů v EU jakožto politika, která přispívá k bezpečnému zásobování vysoce kvalitními potravinami, k ochraně životního prostředí a k podpoře obnovitelné energie.

Pozice ČR

12. 5. 2011 se ve Štrasburku konalo setkání českých zástupců v EP s náměstkem ministra zemědělství Jurajem Chmielem, který představil europoslancům pozici ČR k reformě SZP. Cílem bylo zahájení úzké spolupráce mezi českým Ministerstvem zemědělství a českými poslanci v EP při prosazování zájmů ČR v této věci na půdě instituce, která má poprvé ve své historii o podobě nové reformy SZP spolurozhodovat spolu s Radou. Podařilo se přitom dosáhnout neformální dohody o takovém postupu.

Předpokládaný další vývoj

Hlasování pléna o návrhu usnesení ke zprávě Alberta Desse se očekává ve dnech 22.-23. 6. 2011.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality