ICTY: Srbsko splnilo klíčový závazek tribunálu

07.06.2011
čtk

Srbsko dopadením Ratka Mladiče spnilo klíčový závazek u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Bělehrad ale musí vysvětlit, proč zadržení exgenerála trvalo téměř 16 let. V pondělí to Radě bezpečnosti OSN sdělil generální prokurátor ICTY Serge Brammertz.

„Chycením Ratka Mladiče Srbsko… splnilo jeden z klíčových závazků u tribunálu,“ řekl Brammertz. Dodal ale, že zůstávají „znepokojivé otázky“, jak se exgenerálovi dařilo roky unikat. „Srbsko má nyní významnou příležitost, aby pomohlo veřejnosti porozumět, proč byl Ratko Mladić dopaden a proč spravedlnost žádá, aby byl souzen,“ prohlásil generální prokurátor ICTY.

Státy Evropské unie, obzvláště pak Nizozemsko, učinilo ze spolupráce Bělehradu s haagským tribunálem klíčovou podmínku pro budoucí srbské členství v EU.

Německý velvyslanec při OSN Miguel Berger řekl, že dopadení Mladiče „přiblíží Srbsko k jeho evropské perspektivě“. Bergerův britský protějšek Philip Parham označil exgenerálovo zadržení za důkaz, že srbská vláda s haagským tribunálem spolupracuje. Jejich srbský kolega Feodor Starčević Radě bezpečnosti OSN řekl, že Srbsko věří, že nyní nepochybně dosáhlo plné spolupráce s ICTY.

Starčević také zdůraznil, že dopadení posledního významného uprchlíka – předáka chorvatských Srbů Gorana Hadžiče – zůstává pro Bělehrad prioritou. Srbové už v roce 2008 zadrželi rovněž dlouho hledaného bývalého politického předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče, v současnosti je souzen v Haagu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek