O osudu Portugalska rozhodnou poražení


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 7. června 2011

Zatím poslední obětí hospodářské krize jsou portugalští socialisté, kteří dosáhli nejhoršího volebního výsledku od roku 1987. Portugalský premiér José Sokrates po šesti letech v čele vlády rezignoval na všechny funkce. Přesto není Socialistická strana podle týdeníku The Economist ze hry, protože pro implementaci úsporného programu bude potřeba ústavní většina, kterou pravicová koalice nemá.

Šéf vítězných středo-pravicových Sociálních demokratů a pravděpodobný budoucí premiér Passos Coelho má dosud nulové vládní zkušenosti. Přitom bude čelit obtížnému úkolu implementovat záchranný plán dojednaný s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a EU.

„Za 37 let demokracie žádný předseda politické strany nezískal vítězství, které je zároveň tak těžkým břemenem plným zodpovědnosti. Nebude čas slavit, varoval v deníku Expresso docent z Lisabonské university Viriato Soromenho Marques.

„Passos Coelho mluví o nutnosti znovu získat důvěru trhů. Mám stále pochybnosti, zda budoucí premiér pochopil, že krizi státního dluhu nevyřeší morální poučky, které se staly běžnými v projevech paní Merkelové, která si ještě nedávno stěžovala, že Portugalci pracují méně hodin než Němci, což není pravda, dodal.

Pedro Passos Coelho
Volební plakát vítěze voleb a budoucího premiéraPedra Passose Coelha (reptofoto)


Kamenem úrazu je ústava

Dohodu s EU a MMF na rozsáhlém tříletém programu úspor ve veřejném rozpočtu, zvyšování daní a hospodářských reforem podepsaly v květnu všechny tři největší strany (PS, PSD a CDS/PP). Zákony, které ji uvedou v život, ale schválí až nový parlament. Ve 230 členném zákonodárném sboru mají Sociální demokraté 105 mandátů a jejich koaliční partner konzervativní Lidová strana (CDS/PP) 24 mandátů.

Pohodlnou parlamentní většinu však může zkomplikovat ústava schválená po pádu autoritativního režimu v roce 1974. Oproti Řecku a Irsku obsahuje portugalský záchranný program rozsáhlé strukturální reformy v justici, zdravotnictví, vzdělávání a dokonce i armádě. Passos Coelho se domnívá, že pokud se nezmění ústava, může nová legislativa narazit u ústavního soudu.

Změna ústavy vyžaduje dvoutřetinovou parlamentní většinu, pro kterou budoucí koalice potřebuje souhlas Socialistů. Ani levice proto není venku z politické hry o budoucnost země. A to přesto, že vládní Socialisté se stali absolutními poraženými víkendových voleb. Ztratili 24 poslanců a získali pouze 28 procent hlasů.

Stejně tak bude užitečná jejich podpora pro zajištění konsensu ve společnosti. Změny pracovního práva odmítají odbory, kvůli hluboké hospodářské recesi a vysoké nezaměstnanosti se Portugalsko zvýšil počet sociálně slabých. Další škrty v sociálních dávkách proto nutně narazí na obtíže, i když budoucí premiér před volbami sliboval „dosáhnout více s méně prostředky.

Jen ne další menšinovou vládu

Nečekaně přesvědčivé vítězství středo-pravicových stran a vznik většinové vlády přivítali ekonomové. „Takový výsledek bude trhy a investory vnímán pozitivně, zhodnotil dopad voleb Filipe Garcia, šéf konzultantské společnosti Informacao de Mercados Financeiros v Portu. „Dovolí to stabilní vládu, která může přežít celé funkční období, a to je pozitivní.

Obzvlášť poté, co předchozí menšinová vláda skončila v polovině mandátu, protože nezískala podporu pro úsporná opatření. Nedůvěra trhů přiživená politickou nestabilitou vedla k raketovému vzrůstu úroků státního dluhu a vedla zemi až k žádosti o záchranný úvěr.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality