Lagardeová nabízí Číně větší hlas v MMF

09.06.2011
čtk

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová zamířila do Číny. Favoritka v boji o funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF), vyjádřila s výsledky své návštěvy „velkou spokojenost“. Při setkáních s čínskými činiteli kandidátka mluvila o potřebě pokračování reforem MMF ve prospěch mladých tržních ekonomik a navrhla další zvýšení čínského podílu na hlasovacích právech.

Lagardeová se ve středu setkala s čínským vicepremiérem Wang Čchi-Šanem a šéfem centrální banky Čou Siao-čchuanem a řekla, že s nimi vedla velmi solidní a hluboké diskuse. Uvedla, že reformy rozhodování v MMF by měly nadále zvyšovat váhu rozvojových ekonomik včetně Číny.

Lagardeová navrhla zvýšit podíl hlasů Číny na rozhodování v MMF na 6,4 procenta. V listopadu se MMF dohodl na posílení čínské hlasovací kvóty na 6,14 procenta z dosavadních 3,6 procenta, čímž by se Čína dostala před Německo, Francii i Británii. Lagardeová také slíbila, že pomůže Číně k většímu využití její měny na globálních trzích, což je klíčový požadavek Pekingu.

Lagardeová oznámila svou kandidaturu 25. května. Hned poté zahájila v Brazílii svou předvolební cestu po světě. Do Číny přijela z Indie, žádná z těchto zemí jí však svou podporu výslovně nepřislíbila.

Hlavním protikandidátem Lagardeové je zatím guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens, který nyní získává podporu v Latinské Americe a Čínu navštíví příští týden. Ve středu se za něj jako první latinskoamerická země oficiálně postavila Kolumbie a kolumbijské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že jej podporuje dalších dvanáct zemí regionu.

Ve prospěch žádného kandidáta se v Latinské Americe však zatím nevyslovily přední jihoamerické země Brazílie, Argentina a Chile.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek