Začíná summit EU-Rusko o vízech, úvěru i sankcích

09.06.2011
čtk

Na programu je vstup Moskvy do WTO, unijní podpora ruské modernizace i otázka zrušení víz. Jednání prezidenta Medveděva s unijním protějškem Van Rompuyem a předsedou Komise Barrosem v Nižném Novgorodu nepředpokládá zásadní průlom. V komentářích se objevuje myšlenka snížit počet vrcholných schůzek ze dvou na jednu ročně.

Kommersant: Chybí předpoklady ekonomické integrace

Rusko a EU se přiblížily k naplnění ‚partnerství pro modernizaci‘ reálnými penězi. Úvěry až dva miliony eur na podnikatelské projekty nabídly Sberbank, VTB, Evropská banka pro obnovu a rozvoj i Evropská investiční banka, napsal list Kommersant. Podle deníku je Rusko odhodláno nastolit otázku vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) ještě letos a bude požadovat společný plán kroků k zavedení bezvízového režimu.

Strategický problém spočívá v absenci předpokladů skutečné ekonomické integrace. Rusko a EU nejsou konkurenty v mezinárodním obchodu a nemají tedy proč usilovat o snížení konkurenčních nákladů, píše Kommersant. Dodal, že v době rostoucího protekcionalismu a sobectví není nejlepší doba pro strategická rozhodnutí.

Moscow Times: Summit je zbytečný, stačí videokonference

Stejného názoru je i Moscow Times. Summity málokdy vedou k průlomům a tento nebude výjimkou, napsal v listu bruselský expert Fraser Cameron. Připomněl také rozpory mezi oběma bloky: Zatímco Unie si přeje spoutat Rusko pravidly WTO, Moskvě dělají starosti dopady vstupu na hliník, automobilky a maso.

Podle Camerona udělaly oba bloky jen malý pokrok, pokud jde o zrušení víz, rozvoj obchodu i investic. Bruselu nezbývá, než Moskvě neustále připomínat stav lidských práv a potřebu svobodných voleb. Rusko zase kritizuje Británii a Francii za rozšiřování rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Libyi až ke svržení Muammara Kaddáfího. Rovněž není nadšené z unijních sankcí proti Sýrii, popisuje problémy současných vztahů komentátor.

Summit bude rutinní schůzka bez velkých svárů a bez podpisů velkých dohod, myslí si Cameron. Obě strany by mohly ušetřit hodně času a peněz, kdyby uspořádaly videokonferenci. V době vládních úspor, obřích dluhů a rozpočtových škrtů by jim veřejnost určitě zatleskala, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek