Německo uznalo povstalce v Libyii

14.06.2011
čtk

Německo uznalo Přechodnou národní radu (NTC),která je politickým orgánem libyjských povstalců, za legitimního představitele libyjského lidu. V Benghází, které je střediskem libyjské opozice, to oznámil šéf německé diplomacie Guido Westerwelle. Německo je 13. zemí, která radu uznala.

NTC je jediným legitimním zástupcem libyjského lidu. Přejeme si, aby Libye byla svobodná a demokratická země bez (Muammara) Kaddáfího, sdělil ministr po svých jednáních novinářům. Oznámil také, že Německo otevře v Benghází své diplomatické zastupitelství.

Německo se v březnu zdrželo v Radě bezpečnosti OSN hlasování o rezoluci, která povolila spojeneckou vojenskou operaci na ochranu libyjských civilistů před útoky Kaddáfího armády.

Místopředseda NTC Abdal Háfiz Ghúga k rozhodnutí Německa řekl, že je to významný krok, jehož si rada váží. Libyjští povstalci bojují od konce února proti více než 40 let trvajícímu režimu Muammara Kaddáfího.

Před Berlínem NTC jako legitimního zástupce Libyjců uznalo už 12 zemí – Francie, Katar, Británie, Itálie, Gambie, Malta, Jordánsko, Senegal, Španělsko, Austrálie, USA a Spojené arabské emiráty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek