FT: Řecko přispěje ke vzniku politické unie

15.06.2011
Euroskop

Pokud Evropa schválí prodloužení splatnosti řeckého dluhu, přispěje to k vytvoření politické unie, argumentuje komentátor Financial Times Wolfgang Münchau.

„Po oddálení splatnosti řeckého dluhu určitě budou následovat druhé úvěrové balíčky pro Irsko a Portugalsko. Tvrdím, že to v dlouhodobé perspektivě pomůže vzniku politické unie – včetně evropského ministra financí, centrální bankovní regulace a evropských dluhopisů, napsal Münchau.

Záchranný fond mimo evropské právo

Březnová Evropská rada rozhodla o vzniku permanentního záchranného fondu, který bude ustaven na základě mezinárodní smlouvy mimo oblast evropského práva. Podle Münchaua tento postup preferují vlády, protože upevňuje jejich pravomoci a zahrnuje méně byrokracie a právního formalismu.

Projekty postavené na mezivládní spolupráci ale v historii evropské integrace téměř vždy selhaly – potvrzuje to i nedávný příklad lisabonské strategie, která měla z EU učinit nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa.

Namísto toho Münchau navrhuje postupovat v rámci evropských smluv. Článek 136 Lisabonské smlouvy umožňuje eurozóně ustanovit specifické instituce pouze pro státy platící eurem. V jejich rámci by rozhodovaly jen tyto státy, a to kvalifikovanou většinou hlasů. „Miniaturní fiskální unie by nezbavila státy ekonomické suverenity, ale znamenala by ztrátu části politické kontroly, píše Münchau.

A co na to volič?

Avšak přijali by takové řešení voliči? „V současné situaci patrně nikoliv, uznává. Pokud však EU půjde cestou trvalého oddalování splatnosti dluhopisů, dříve nebo později se dostane k bodu, kdy periferní země již nebudou schopné splácet své závazky a zbankrotují. Poté budou muset věřitelské země posílat na periferii miliardy eur. „Až se to stane, očekávám, že tlak na větší centralizaci vzejde ze zemí věřitelů, předpovídá komentátor.

Bohatší země budou chtít zabránit vzniku „permanentní transferové unie, proto budou požadovat změnu Smluv, aby omezily pravomoci zemí neplnících pravidla. To by zajistila „miniaturní fiskální unie. Je těžké předvídat budoucnost, ale s každým dalším oddálením dluhů se popisovaný scénář stane pravděpodobnější, uzavírá Münchau.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek