EK hrozí ČR soudem, prý opomněla směrnici o znečišťování

16.06.2011
čtk

Evropská komise dnes pohrozila Česku evropskou justicí. Důvodem je nesplnění pravdel směrnice o znečištění z lodí. Komise o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Obdobný problém má kromě ČR i sedm dalších zemí (Finsko, Řecko, Itálie, Litva, Portugalsko, Rumunsko a Slovensko).

Cílem problémové směrnice 2009/123/ES je sladit definice trestných činů, které souvisejí se znečišťováním z lodí, rozsahy odpovědnosti viníků (fyzické či právnické osoby) i trestní povahy sankcí, jež mohou být uloženy fyzickým osobám.

Členské země EU měly povinnost převést směrnice do svých právních řádů do poloviny listopadu 2010; zároveň o tom mají informovat Evropskou komisi, která v unii dohlíží na dodržování pravidel. To se však nestalo. Pokud členské země Komisi neoznámí realizační opatření do dvou měsíců, pak Komise může předat tyto případy Soudnímu dvoru EU, uvádí v prohlášení EK.

Kritika se na ČR snesla i kvůli další směrnici, která se zabývá trestněprávní ochranou životního prostředí. Tato úprava (2008/99/ES) obsahuje mimo jiné seznam environmentálních přečinů, k nimž by členské země EU měly přistupovat jako k trestným činům. Do národního práva měla být směrnice zapracována do 26. prosince 2010, avšak desítka zemí včetně ČR tak zatím podle Komise neučinila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek