Visegrád povede ČR, využije polského předsednictví EU

16.06.2011
čtk

Státy visegrádské čtyřky (V4) zintenzívnili spolupráci při řešení důležitých témat na půdě Evropské unie. Na tom se shodli představitelé vlád Slovenska, Česka, Maďarska a Polska na dnešní schůzce v Bratislavě. Českou Republiku, která od Slovenska přebírá předsednictví V4, na jednání zastupoval šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

Náš zájem a cíl je společný – nabízet řešení, která pomohou a stabilizují situaci v Evropě, prohlásila slovenská premiérka Iveta Radičová. Vyzvedla zejména užší jednání zástupců V4 před summity EU nebo dřívější shodu středoevropských zemí na propojení energetických sítí. Tu prosazovalo zejména Slovensko, které bylo donedávna plně odkázáno na ruské dodávky ropy a zemního plynu. Diverzifikace je cesta k větší svobodě a nezávislosti, poznamenala hostitelka schůzky.

V4 posílí polské předsednictví

Při předložení svých návrhů v EU hodlají země V4 využít nadcházejícího polského předsednictví, které odstartuje 1. července. Končící půlroční vedení Maďarů v EU poznamenala mezinárodní kritika nového maďarského mediálního zákona. Je to jedinečná příležitost, že Polsko po Maďarsku přebírá předsednictví v EU. Můžeme opravdu spolupracovat a je to vynikající výhled do budoucna, uvedl Schwarzenberg.

Češi se zaměří na energetiku i rozpočet

Praha, které se po Bratislavě postaví do čela V4, chce uvnitř seskupení prosadit debatu o příštím rozpočtu EU či otázky společné energetické politiky. Jsme zastánci velmi úsporného rozpočtu Unie. Konec konců, tento rozpočet musíme zaplatit všichni, dodal Schwarzenberg, jenž na schůzce zastupoval premiéra Petra Nečase. Ten svou účast na setkání odvolal kvůli stávce v české dopravě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek